Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Konzularne informacije /Potovanje mladoletnih oseb /

Potovanje mladoletnih oseb s spremstvom

Mladoletne osebe, ki na Madžarsko potujejo s spremstvom staršev oz. zakonitega zastopnika, morajo imeti za potovanje pri sebi veljavni potni list oz. osebno izkaznico.

V primeru, da mladoletno osebo spremlja nekdo, ki ne predstavlja staršev oz. zakonitega zastopnika, svetujemo, da ima mladoletna oseba poleg veljavnega potovalnega dokumenta pri sebi potrdilo staršev oz. zakonitega zastopnika (vsaj v angleškem jeziku), v katerem naj bodo navedeni kontaktni podatki (telefon, naslov). Na podlagi teh podatkov lahko v primeru suma protipravnega odvzema otroka pristojni mejni organi preverijo dejansko situacijo.

Potovanje mladoletnih oseb brez spremstva

V primeru potovanja mladoletnih oseb brez kakršnega koli spremstva svetujemo, da ima oseba pri sebi enako potrdilo staršev oz. zakonitega zastopnika, kot v primeru spremstva odrasle osebe, ki ne predstavlja staršev oz. zakonitega zastopnika (glej prejšnjo točko). 

Potovanje mladoletnih oseb v organizirani skupini

V primeru potovanja mladoletne osebe v organizirani skupini, ki jo spremlja učitelj, mora imeti mladoletna oseba s seboj veljavni potovalni dokument (potni list, osebna izkaznica). V kolikor gre za državljana države, ki ima vizumsko obveznost za schengenski prostor, potem za tovrstne primere veljajo določbe Sklepa EU št. 94/795/JI).