Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Konzularne informacije /Potovanje z malimi živalmi /

Potovanje z malimi živalmi

V skladu z evropsko Uredbo št. 998/2003 o nekomercialnih premikih hišnih živali so s 1. oktobrom 2004 stopile v veljavo nekatere spremembe:

  • žival potrebuje potni list, v katerem mora biti vpisano cepljenje proti steklini,

  • žival mora biti označena z mikročipom ali z vidno tetovirano številko,

  • za vstop na območje EU morajo imeti živali opravljeno preiskavo na prisotnost vakcinalnih teles, ki mora biti opravljena tri mesece pred predvidenim vstopom v enem od odobrenih laboratorijev (ta preiskava ni potrebna za premike živali na območju EU in za vse države, ki so navedene na listi C - npr. Hrvaška).

Veterinarske pogoje za vstop hišnih živali v katerokoli tretjo državo določajo veterinarski predpisi te države, zato svetujemo, da se glede teh pogojev obrnete na pristojni organ (veterinarska uprava) te države. Osnovni namen teh omejitev je preprečevanje vnosa določenih bolezni, ki ogrožajo živali in ljudi, na ozemlja teh držav. Postopki odobritve vnosa psa se precej razlikujejo od države do države.

Za povratek živali iz tretjih držav v Slovenijo je potreben EU potni list za hišne živali, označitev živali in veljavno cepljenje proti steklini. V določenih primerih (glede na državo, iz katere se žival vrača) je lahko potreben tudi opravljen test titracije protiteles, za katerega svetujemo, da se opravi še PRED odhodom iz Slovenije.

Za nadaljnje informacije glede pogojev povratka svetujemo, da se obrnete na glavni urad VURS (tel. št. 01 300 13 00) oziroma jih pridobite na spletni strani VURS (www.vurs.gov.si).

Več informacij je na voljo tudi na tej spletni strani.

 http://www.dunaj.veleposlanistvo.si/uploads/RTEmagicC_pes.JPG.jpg