Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Izredni dogodki /COVID-19 /

Ukinitev vseh ukrepov pri prehajanju meje z Madžarsko, nošenje zaščitnih mask obvezno le še v zdravstvenih institucijah

Od 7. marca 2022 dalje slovenski državljani  lahko vstopijo na Madžarsko brez omejitev. To velja tako za prehajanje kopenskih meja kot tudi prek letališča v Budimpešti.

V ponedeljek, 7. marca 2022 je prenehala veljati obveznost nošenja zaščitnih mask v notranjih prostorih (restavracije, gledališča, muzeji, trgovski centri, sredstva javnega prometa, pošta itd.) z izjemo zdravstvenih institucij - tam je nošenje zaščitnih mask še vedno obvezno. Nošenje zaščitnih mask ni več obvezno niti na množičnih športnih in kulturnih prireditvah z več kot 500 obiskovalci. Pri teh dogodkih se tudi ne zahteva več predložitve potrdila o cepljenju.  

  

Pogoji vstopa na Madžarsko in zaščitni ukrepi v državi

Še vedno velja, da slovenski državljani (v skladu z ureditvijo od 23. junija 2021 dalje) lahko vstopijo iz držav EU (torej tudi iz Slovenije) na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

AKTUALNO

 

V ponedeljek, 7. marca 2022 je prenehala veljati obveznost nošenja zaščitnih mask v notranjih prostorih (restavracije, gledališča, muzeji, trgovski centri, sredstva javnega prometa, pošta itd.) z izjemo zdravstvenih institucij - tam je nošenje zaščitnih mask še vedno obvezno. Nošenje mask torej ni več obvezno niti na množičnih športnih in kulturnih prireditvah z več kot 500 obiskovalci. Pri teh dogodkih se tudi ne zahteva več predložitve potrdila o cepljenju.    

* * *

MESTA ZA TESTIRANJA IN VSTOP V SLOVENIJO

Dodajamo povezavi do seznama institucij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem, kar je pogosto relevantno tudi za morebitne potrebe vašega nadaljevanja poti iz Madžarske v druge države:

hivataloscovidteszt.hu/en/

https://olcsopcr.hu/en/

https://centerlab.hu/covid-19/?gclid=Cj0KCQiAraSPBhDuARIsAM3Js4p43MVWguGun5map195qVKTSbAQgNKD1erzbvAnxde2ASUtoLeARrQaAoKFEALw_wcB

Ob tem opozarjamo, da večina zdravstvenih institucij čez vikend in čez praznike ne dela, deluje pa nekaj testirnih mest.

Informacije o vstopu v Slovenijo v luči epidemije lahko preverite na spletni strani slovenske policije.

 

 

 

Pogoji vstopa na Madžarsko in zaščitni ukrepi v državi, 22. november 2021

Še vedno velja, da slovenski državljani v skladu z ureditvijo od 23. junija 2021 dalje lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Od 3. julija 2021 dalje, ko je bilo na Madžarskem cepljenih 5,5 milijona prebivalcev,  tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti niti PCR testa.

Od 20. novembra dalje je na Madžarskem ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih (poleg obveznega nošenja mask v zdravstvenih ustanovah in na sredstvih javnega prometa ter železniških in avtobusnih postaj) tudi v trgovinah, na poštah, kinodvoranah, gledališčih, muzejih in na športnih dogodkih. V notranjih prostorih, kjer se odvijajo kulturni dogodki, v telovadnicah, na kopališčih, v prehranjevalnih obratih in v zdraviliščih je nošenje mask obvezno za zaposlene. Za udeležbo na dogodkih nad 500 ljudi je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

V vseh primerih opozarjamo, da si organizatorji dogodkov in prireditev ter lastniki restavracij, hotelov in drugih ustanov pridržujejo pravico, da lahko sami določijo stopnjo in način zaščite za vstop, zato priporočamo, da se glede tega obrnete neposredno na organizatorja, hotel, restavracijo, muzej itd. ali stopnjo in način zaščite za vstop preverite na njihovi spletni strani.

Povezavi do seznama institucij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem:

www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

hivataloscovidteszt.hu

Večina zdravstvenih institucij čez vikend in čez praznike ne dela.

05. 09. 2021

Pogoji vstopa na Madžarsko in sprostitve ukrepov, 5. september 2021

Aktualno stanje glede zaščitnih ukrepov na Madžarskem, prestop meje, 18. oktober 2021

Še vedno velja, da slovenski državljani (ureditev od 23. junija 2021 dalje) lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Vse od 3. julija 2021 dalje tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti niti PCR testa.

Ob zapisanem dodajamo, da si madžarski organizatorji dogodkov in prireditev pridržujejo pravico, da sami določijo stopnjo in način zaščite na samem dogodku, zato priporočamo, da se za konkretne informacije obrnete na organizatorja dogodka.

Dodajamo tudi povezavi do seznama institucij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem. Ob tem opozarjamo, da večina zdravstvenih institucij čez vikend ne dela:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

https://hivataloscovidteszt.hu/en/

Sproščanje ukrepov na Madžarskem, v veljavi po 23. juniju

Od trenutka, ko so na Madžarskem cepili 5,5 mio. ljudi, veljajo naslednje sprostitve ukrepov:

- maske niso več obvezne, z izjemo bolnišnic in socialnih zavodov; masko lahko nosi vsak, ki jo želi nositi;
- potrdila o cepljenju ni več potrebno predložiti v restavracijah, nastanitvah, rekreacijskih objektih, na kulturnih prireditvah in na predstavah s predhodno rezerviranimi sedeži;
- v trgovinah ohranjanje medsebojne razdalje in omejevanje števila kupcev ni več potrebno;
- število udeležencev, dovoljenih na zasebnih in družinskih prireditvah se je povečalo s 50 na 100, na porokah pa z 200 na 400;
- za športne, glasbene in plesne prireditve ter prireditve v zaprtih prostorih ali na prostem z več kot 500 udeleženci ostajajo v veljavi prejšnji predpisi (omejitev števila udeležencev, zahteva predložitve potrdila o cepljenju). Mladoletniki se teh prireditev lahko udeležujejo le z veljavnim potrdilom o cepljenju ali če so s skrbnikom, ki mu je dovoljen vstop (ki lahko predloži potrdilo o cepljenju).

Foto: police.hu

Madžarska omogoča tranzit potnikov tudi preko letališča v Budimpešti. Žal pa je nemogoče zagotoviti, da bodo vsi izvajalci storitev poznali in spoštovali ureditve in kljub temu lahko pride do težav pri vkrcanju na letalo. Za vstop na Madžarsko preko letališča letalska družba pogosto zahteva potrdilo o tranzitu. Za izdajo potrdila, se obrnite na veleposlaništvo RS (bodisi v državi od koder potujete ali v državi, kamor potujete). Sam prehod meje potem, ko pristanete na Madžarskem, ni problematičen. 

Prilagamo tudi povezavo na spletno stran madžarske policije: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing.

* * *

Stara obvestila

23. junij 2021

Obveščamo, da slovenski državljani od 23. junija 2021 lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev. Gre za prehod meje.

Obveščamo, da sta Slovenija in Madžarska 30. aprila 2021 sklenili dogovor o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem, kar  pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, prizna enake pravne učinke, kot bi bila izdana v drugi državi, skladno z notranje pravno ureditvijo posamezne države.

To pomeni, da vse osebe, ki so bile cepljenje in lahko predložijo potrdilo o cepljenju že s prvim odmerkom cepiva Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen lahko vstopajo v notranjost hotelov, restavracij, muzejev, v kino, živalski vrt itd. Veljajo kartončki o potrdilu o cepljenju, ki ste jih prejeli ob cepljenju ali potrdila, ki ste jih prejeli z digitalnim certifikatom.

Torej morate za vstop v notranje prostore hotelov, restavracij, muzejev in druge notranje prostore ali  v kino in živalski vrt še vedno predložiti potrdilo o cepljenju. Brez potrdila o cepljenju vam vstop ne bo dovoljen.

Tudi otroci, mlajši od 18 let lahko vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev v spremstvu staršev ali skrbnikov. Za otroke ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju niti testa. V notranje prostore otroci lahko vstopajo le s starši ali skrbniki, ki jim je dovoljen vstop (tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju).

Za obiskovalce koncertov in športnih prireditev (če niso bili cepljeni ali če niso preboleli Covida-19 v zadnjih 6-mesecih) vellja, da se iz tujine le-teh lahko udeležijo le ob predložitvi vstopnice in negativnega izvida PCR testa, ki ni starejši od 48 ur (test lahko opravijo v kateri koli schengenski državi).

V primeru dogodkov organiziranih s strani UEFA (nogomet) je potrebno predložiti le en izvid negativnega PCR testa, ki ni starejši od 72-ih ur (za tiste, ki niso cepljeni), tudi za otroke.

Aktualne informacije v zvezi s prehajanjem meje z Madžarsko si lahko ogledate tudi na spletni stani madžarske policije: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing

Vstop na ozemlje Madžarske, 20. maj 2021

Slovenski državljani, ki lahko vstopijo na Madžarsko brez PCR ali hitrega testa in brez vloge:

- od 1. maja 2021 dalje: vse osebe, ki so bile cepljenje in lahko predložijo potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen. Od 1. maja 2021 namreč velja dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. To pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, prizna enake pravne učinke, kot bi bila izdana v drugi državi, skladno z notranje pravno ureditvijo posamezne države. Test v tem primeru ni potreben.

- osebe, ki lahko predložijo verodostojna dokazila, da so v zadnjih 6 mesecih prebolele COVID-19, predstavniki uradnih delegacij in imetniki diplomatskih potnih listov. Tudi v teh primerih test ni potreben;

- poslovni potniki lahko vstopijo na Madžarsko s potrdilom oz. vabilom madžarskega poslovnega partnerja;

- dnevni migranti iz sosednjih držav na Madžarsko lahko vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24-ih urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje.

Za slovenske državljane, ki niso bili cepljeni ali ki niso preboleli Covid-19 v zadnjih 6-ih mesecih vstop na Madžarsko praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve s strani madžarske policije. Le-ta lahko odobri izjemo na podlagi posebne elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko njihove spletne strani v angleškem jeziku: http://www.police.hu/en/content/equity-request-to-enter-hungary

Razlogi, zaradi katerih je mogoče uveljaviti izjemo od splošne prepovedi vstopa tujih državljanov na Madžarsko, so naslednji:

(1) sodelovanje v sodnih postopkih pred madžarskimi sodišči na podlagi uradnega vabila sodišča oziroma drugega pristojnega organa; (2) poslovni obisk oz. opravljanje dejavnosti, ki se izvaja na podlagi vabila madžarskega poslovnega partnerja; (3) zdravljenje na Madžarskem na podlagi potrdila zdravstvene inštitucije, kjer bo zdravljenje potekalo; (4) opravljanje študijskih obveznosti na podlagi potrdila izobraževalne ustanove; (5) izvajanje storitev v potniškem prometu na podlagi potrdila delodajalca; (6) udeležba na pomembnih družinskih dogodkih (poroka, krst, pogreb); (7) skrb za ožjega družinskega člana; (8) udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena ter drugi utemeljeni razlogi.

Obiskovalci koncertov in športnih prireditev (če niso bili cepljeni ali če niso preboleli Covida-19 v zadnjih 6-mesecih): iz tujine se le-teh lahko udeležijo ob predložitvi vstopnice in negativnega izvida PCR testa, ki ni starejši od 48 ur (test lahko opravijo v kateri koli schengenski državi).

Obveščamo, da se tudi v primeru odobritve izjeme od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko tujemu državljanu lahko zgodi, da je le-ta lahko podvržen zdravniškemu pregledu (npr. merjenje temperature). V primeru suma na okužbo tuji državljan ne bo smel vstopiti na Madžarsko, pri čemer je, tudi v primeru, da sum na okužbo ne obstaja, možno, da se mu odredi 10-dnevno uradno ali domačo karanteno.

V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh PCR testiranj v petih dneh z vsaj 48 urnim razmikom. V primeru dveh negativnih testov se karantena lahko prekine.

Povezave do javno objavljenih aktov:

Uradni list Madžarske (Vladna uredba o omejitvah pri prehajanju meje) : https://njt.hu/jogszabaly/2020-408-20-22

Uradni list Madžarske (o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju): https://njt.hu/jogszabaly/2021-7-20-6Q

Informiramo še, da so aktualne informacije v zvezi s koronavirusom na Madžarskem dostopne na spletni strani: https://koronavirus.gov.hu/

 

* * *  

STAREJŠE OBJAVE

23. marec 2021

Določbe te uredbe se ne uporabljajo: v primeru transporta blaga, za uradne delegacije, za imetnike diplomatskih potnih listov ter za osebe, ki lahko predložijo verodostojna dokazila, da so v zadnjih 6 mesecih preboleli COVID-19. Zgoraj omenjeni torej z vidika aktualne uredbe predstavljajo izjemo, zanje ni predvidena karantena po vstopu na ozemlje Madžarske. 

Slovenski in drugi tuji državljani

Za tuje državljane vstop na Madžarsko od 1. septembra dalje praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve s strani madžarske policije. Le-ta lahko odobri izjemo na podlagi posebne elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko njihove spletne strani. Nekaj uporabnih informacij je tudi v tem obvestilu na naši spletni strani.

Nameni, zaradi katerih je mogoče uveljaviti izjemo od splošne prepovedi vstopa tujih državljanov na Madžarsko, so naslednji: (1) sodelovanje v sodnih postopkih pred madžarskimi sodišči na podlagi uradnega vabila sodišča oziroma drugega pristojnega organa; (2) poslovni obisk oz. opravljanje dejavnosti, ki se izvaja na podlagi vabila madžarskega organa javne uprave (ministrstvo,  organ lokalne samouprave…); (3) zdravljenje na Madžarskem na podlagi potrdila zdravstvene inštitucije, kjer bo zdravljenje potekalo; (4) opravljanje študijskih obveznosti na podlagi potrdila izobraževalne ustanove; (5) izvajanje storitev v potniškem prometu na podlagi potrdila delodajalca; (6) udeležba na pomembnih družinskih dogodkih (poroka, krst, pogreb); (7) skrb za ožjega družinskega člana skladno s V. poglavjem družinskega zakonika iz leta 2013; (8) udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena ter drugi utemeljeni razlogi.

Tudi v primeru odobritve izjeme od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko tujemu državljanu, je le-ta lahko podvržen zdravniškemu pregledu. V primeru suma na okužbo tuji državljan ne bo smel vstopiti na Madžarsko, pri čemer je, tudi v primeru, da sum na okužbo ne obstaja, možno odrediti 10-dnevno uradno ali domačo karanteno. 

V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48 urnim razmikom. V primeru dveh negativnih testov se tujemu državljanu prizna izjema od odrejene karantene. Vlogo tuji državljan lahko odda v angleškem ali madžarskem jeziku.

Policija lahko vlogo zavrne, v kolikor (1) obstaja sum glede izpričanega namena vstopa na Madžarsko ali (2) če bi vstop na Madžarsko lahko predstavljal epidemiološko tveganje oz. grožnjo javnemu redu ali državni varnosti. Zoper določitev policije je sicer možna pritožba.

Madžarski državljani in njihovi ožji družinski člani ter tujci s prebivališčem na Madžarskem.

Madžarski državljani in njihovi ožji družinski člani, bodo ob vstopu iz tujine na Madžarsko zdravniško pregledani, pri čemer bodo morali v primeru suma na okužbo v bolnišnično karanteno. V primeru, da bodo zdravi, jim bo odrejena domača 10-dnevna karantena. Trajanje domače karantene bodo sicer lahko skrajšali v primeru predložitve dveh negativnih testov, opravljenih v razmiku vsaj 48-ur.

Enaka pravila veljajo tudi za tujce, ki imajo veljavno dovoljenje za prebivanje na Madžarskem ter profesionalne športnike, ki so Madžarsko zapustili zaradi udeležbe na mednarodnem športnem dogodku in so člani madžarskega športnega kluba v skladu z Zakonom o športu.

Zaposleni v povezanih podjetjih

Pomembno izjemo predstavljajo tuji državljani iz držav, ki jih določi madžarsko notranje ministrstvo in ki so zaposleni pri podjetju, registriranim na Madžarskem oz. v podjetju registriranim v eni, s strani omenjenega ministrstva določenih držav, pri čemer obstaja poslovna povezava matičnega s hčerinskim podjetjem. Ti posamezniki na Madžarsko lahko vstopajo brez omejitev.

Dnevni migranti

Dnevni migranti iz sosednjih držav na Madžarsko lahko vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24-ih urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu.

Podobna ureditev velja za madžarske dnevne migrante, ki živijo v 30-kilometrskem pasu na madžarski strani in delajo v sosednjih državah. Slednji se smejo na Madžarsko vrniti brez odrejene karantene, v kolikor le-te niso zapustili za več kot 24 ur.

Tranzit potnikov po kopnem in preko letališča Budimpešta

Pri tranzitu čez ozemlje Madžarske v drugo državo še vedno velja, da lahko državo prečkate samo po zato določenem avtocestnem koridorju, pri čemer morate tranzit opraviti v 24-ih urah. Ob vstopu na Madžarsko morate predložiti dokazilo o namenu poti in ciljni državi ter dokazilo, da boste lahko vstopil v naslednjo državo potovanja (za slovenske državljane, ki se čez Madžarsko vračajo v domovino praviloma zadostuje veljavni slovenski potovalni dokument). Tranzit lahko poteka tudi v urah, ko je v HU sicer veljavna omejitev gibanja (tj. med 20:00 in 05:00 uro).

Dovoljeno je tudi potovanje z letali, kar pomeni, da slovenski državljan lahko odpotuje v tujino preko letališča v Budimpešti. Obvestilo, da se vožnja na/iz letališča v Budimpešti smatra tudi kot tranzit najdete tudi na tej spletni strani madžarske policije (besedilo pod sliko) - v kolikor bi imeli težave na tujih letališčih pri povratku na letališče v Budimpešti, predlagamo, da predstavnikom letalske družbe s katero potujete pokažete to spletno stran, kjer je tudi slikovni prikaz določenih koridorjev za tranzitne poti. 

Pri povratku na to letališče in poti nazaj v Slovenijo je potrebno upoštevati pravila tranzita oz. najkrajše poti proti Sloveniji. Na letališču vas svojci oz. znanci iz Slovenije lahko odpeljejo v Slovenijo. Pri tem je potrebno na slovensko-madžarski meji pri mejni kontroli predložiti kopijo letalske vozovnice in kopijo osebnega dokumenta osebe, ki potuje.

Potnikom zaradi nastale situacije na osnovi izkušenj svetujemo, da pri prevozih iz letališča proti Sloveniji uporabljajo svoj avto (v kolikor so ga pred odletom parkirali tam), najete prevoze, taksi službo na letališču oz. jih do slovenske meje odpeljejo znanci, ki se že nahajajo na Madžarskem.

Transport blaga

Režim za kopenski transport blaga ostaja nespremenjen, vstop v državo za tovornjake z blagom je neomejen, tako za tovornjake, katerih ciljna država je Madžarska, kakor tudi za tiste, ki bodo tovor peljali preko ozemlja Madžarske v drugo ciljno državo in sicer po za to določenih avtocestah oz. drugih cestnih povezavah. Pri transportu v državo morajo tuji vozniki tovornjakov 24 ur po dostavi blaga ozemlje Madžarske tudi zapustiti. Vozniki morajo nositi zaščitne maske in rokavice, ob sumu okužbe lahko madžarski organi na meji njihov vstop na ozemlje Madžarske tudi zavrnejo.

Poslovni obiski

Od 5. septembra dalje lahko poslovni potniki vstopajo na Madžarsko s potrdilom oz. vabilom madžarskega poslovnega partnerja (najbolje v madžarskem jeziku).

Udeležba na koncertih in športnih prireditvah

Obiskovalci koncertov in športnih prireditev na Madžarskem iz tujine se le-teh lahko udeležijo ob predložitvi kupljene vstopnice in dokazilu o enem opravljenem PCR testu (lahko ga opravite v kateri koli schengenski državi). Madžarsko morate zapustiti v treh dneh.

Športniki

Dodatno izjemo predstavljajo tuji športniki, ki se udeležujejo mednarodnih športnih dogodkov na Madžarskem. Slednji lahko vstopijo na Madžarsko za čas trajanja športnega dogodka, v kolikor predložijo 2 negativna testa narejena v razmiku 48-ih ur, ki ob predložitvi nista starejša od 5 dni. V primeru dogodkov organiziranih s strani UEFA (nogomet) je športnikom potrebno predložiti le 1 negativni test, ki ni starejši od 72-ih ur.

Glede na to, da je na Madžarskem aktivnih več slovenskih športnikov dodajamo, da morajo tudi športniki, ki se udeležujejo športnih tekmovanj pod okriljem madžarskih športnih zvez in so člani madžarskih športnih klubov, pri vračanju na Madžarsko iz Slovenije predložiti dva negativna izida testa na Covid-19, opravljena v razmiku 48-ih ur, ki ob predložitvi nista starejša od 5 dni. V nasprotnem primeru morajo ti športniki v 10-dnevno karanteno na naslovu, ki ga določi klub, v katerem delujejo. Treningi s prevozi, za katere poskrbi klub, so v tem času za športnike v karanteni mogoči.

Odprti mejni prehodi med Slovenijo in Madžarsko

Trenutno je mogoče na Madžarsko iz Slovenije in obratno vstopiti preko naslednjih mejnih prehodov: Pince (avtocestni in lokalni mejni prehod), Dolga Vas in Hodoš. Od 4. septembra dalje je odprt tudi mejni prehod Verica-Čepinci v Porabju (od 6h do 18h).

Aktualne informacije glede prehajanja slovenske meje najdete tudi na naslednjih spletnih povezavah:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/
https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vpraanja

 

 

Prehajanje meje z Madžarsko, 9. junij 2020

Državljani Republike Slovenije  in državljani, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, lahko vstopajo na ozemlje Madžarske brez omejitev na mejnem prehodu Dolga vas/Rédics in Pince/Tornyiszentmiklós (avtocesta) in sicer 24 h na dan ter vse dni v tednu. 

Mejo z Madžarsko lahko izven navedenih kontrolnih točk na cestnih povezavah prestopijo samo:

 državljani Slovenije in
 državljani Madžarske.

Med Slovenijo in Madžarsko so ponovno odprti vsi mejni prehodi in cestne povezave za lokalno prebivalstvo (za državljane Slovenije in državljane Madžarske) brez omejitev:

 Hodoš - Bajansenye,
 Pince (lokalna cesta) - Torniyszentmiklos (Helyi út),
 Verica/Čepinci - Ketvölgy,
 Martinje - Gornji Senik / Felsőszölnök,
 Kobilje - Nemesnép,
 Prosenjakovci - Soboška vas / Magyarszombatfa in
 Budinci - Andovci (Orfalu).

TRANZIT MADŽARSKE

Državljani Slovenije, ki na Madžarsko vstopajo iz drugih držav, še vedno lahko tranzitirajo Madžarsko samo po določenih avtocestnih koridorjih, z ustavljanjem na za to določenih bencinskih servisih in postajališčih. Navodila in informacije glede tranzita pristojni madžarski organi praviloma vročijo na mejnem prehodu.

Odprtje meje med Slovenijo in Madžarsko ter ostale aktualne informacije, 28. maj 2020 

28. maj 2020 

Madžarski parlament je izredne razmere v državi razglasil 11. marca 2020, do prenosa pooblastil od parlamenta na vlado je prišlo s sprejemom Zakona o omejitvi koronavirusa 30. marca 2020.

Madžarska vlada je 26. maja 2020 parlamentu predlagala umik izrednih razmer, Krizna operativna delovna skupina bo delovala še naprej. Madžarski parlament naj bi o odpravi izrednih razmer odločil v naslednjih 14-ih dneh. Madžarska vlada pričakuje, da bodo krizne razmere v praksi odpravljene do 20. junija 2020.

Še vedno velja splošen ukrep distance 1,5 metra med ljudmi. Nošnja mask v trgovinah in sredstvih javnega prevoza ostaja obvezna. V trgovinah še naprej velja, da je časovni interval med 9. in 12. uro rezerviran za osebe starejše od 65. let.

Meja med Madžarsko in Slovenijo je na osnovi vzajemnega dogovora med Republiko Slovenijo in Madžarsko od 28. maja 2020 dalje znova odprta za slovenske in madžarske državljane in tiste, ki imajo prebivališče v eni od teh dveh držav. Na Madžarsko lahko brez omejitev prihajajo slovenski državljani iz ozemlja Slovenije.

Ukrep odprtja meje se nanaša tudi na tranzit in na letališče v Budimpešti, ki ga lahko odslej naprej slovenski državljani znova uporabljajo brez vnaprejšnjega zaprošanja za posebna dovoljenja. Slovenski državljani morajo po vstopu na letališče v Budimpešti zapustiti državo po najkrajši poti. Na poti se lahko ustavljajo samo na določenih bencinskih servisih, ki so označeni za tranzit.

Prehod Verica-Čepinci v Porabju je odprt od 2. junija dalje.

Režim za kopenski transport blaga ostaja nespremenjen, tako za tovornjake, katerih ciljna država je Madžarska, kakor tudi za tiste, ki bodo tovor peljali preko ozemlja Madžarske v drugo ciljno državo in sicer po za to določenih avtocestah oz. drugih cestnih povezavah. 

Aktualna informacija o možnostih prehajanja madžarske meje, 18. maj 2020

18. maj 2020

Državljani Slovenije in drugi tuji državljani lahko pri madžarski policiji vložijo vlogo za uveljavitev izjeme od splošno veljavnih pravil, ki urejajo prehod državne meje v potniškem prometu. Madžarska policija vloge tujih državljanov za vstop na ozemlje Madžarske obravnava na individualni ravni. To velja tako za tujce, ki vstopajo na ozemlje Madžarske po kopnem, kot tudi z letalom preko letališča v Budimpešti. Pri slednjih še naprej velja pravilo, da mora imeti potnik dovoljenje za vstop na Madžarsko že v trenutku vkrcavanja na letalo v tujini.

Vsi prosilci za vstop na Madžarsko morajo svojo vlogo po novem oddati preko spletnega obrazca, dostopnega na spletni strani madžarske policije. Do obrazca je mogoče dostopati na naslednjih povezavah (obrazec je zaenkrat žal le v madžarskem jeziku):

- http://ugyintezes.police.hu/en/home ,
- www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz .

Zgoraj navedeno velja tudi za tuje državljane, ki ozemlje Madžarske zgolj tranzitirajo.

Svetujemo, da obrazec izpolnite in oddate najmanj dva dni pred načrtovanim prihodom na ozemlje Madžarske.

Obenem obveščamo, da lahko madžarsko ali tuje podjetje, ki deluje na Madžarskem, povabi svoje poslovne partnerje na poslovni obisk, pri čemer mora pridobiti predhodno dovoljenje madžarske policije. Do spletnega formularja lahko omenjena podjetja na Madžarskem dostopajo na spletni povezavi:

www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz .

Slovenskim podjetjem, ki nameravajo opraviti poslovni obisk pri svojih madžarskih partnerjih svetujemo, da le-te na zgornjo prakso opozorijo.

Pri kopenskem tranzitu transporta blaga še vedno velja, da le-ta poteka po za to določenih cestnih povezavah. Pri transportu v državo morajo tuji vozniki tovornjakov 24 ur po dostavi blaga ozemlje Madžarske tudi zapustiti. Vozniki morajo nositi zaščitne maske in rokavice, ob sumu okužbe lahko madžarski organi na meji njihov vstop na ozemlje Madžarske tudi zavrnejo.

Zoper odločbo o soglasju oz. zavrnitvi madžarske policije za vstop na ozemlje Madžarske ni pravice do pritožbe in je ni mogoče izpodbijati na sodišču.

Dostopne aktualne informacije glede COVID-19 v Sloveniji, 11. maj 2020

11. maj 2020

Obveščamo Vas, da lahko aktualne informacije z zvezi s pandemijo koronavirusa (COVID-19), vključno s protokolom prehajanja slovenske meje in s tem povezano karanteno, najdete tudi na spodnjih povezavah:

Enotno spletišče vladno, ki vsebuje vse relevantne informacije povezane s COVID-19, ukrepi, aktualnimi vprašanji in informacijami o situacijah v posameznih državah po svetu (+EN version),

Slovenska tiskovna agencija (STA) z angleškim kanalom, namenjenem informacijam o koronavirusu,

• Vlada RS in MZZ RS na svojih twitter računih sporočata aktualne informacije in spremembe stanja v Sloveniji in tujini: @vladaSI, @GovSlovenia, @MZZRS,

Povezave do neposrednih prenosov novinarskih konferenc Vlade RS na temo koronavirusa.

Madžarska tujim državljanom zapira vse mejne prehode za vstop na njeno ozemlje, 16. marec 2020

16. marec 2020

Obveščamo Vas, da je madžarska vlada sprejela odločitev, da danes, 16. marca 2020 ob 24:00 uri zapre mejo s Slovenijo za vse potnike, razen za državljane Madžarske. Skladno s to odločitvijo, slovenski državljani jutri na ozemlje Madžarske na trenutno še delujočih mednarodnih kopenskih mejnih prehodih (1) Pince-Tornyiszentmiklós in (2) Dolga vas-Rédics ne bodo več mogli vstopati. Prav tako za slovenske državljane ne bo več mogoč prilet na letališče v Budimpešti oz. bo le-to za vse, razen za madžarske državljane zaprto. Prepoved prehoda meje velja tudi za vodne in železniške poti.

Dodatno obveščamo, da režim za kopenski transport blaga ostaja nespremenjen, tako za tovornjake, katerih ciljna država je Madžarska, kakor tudi za tiste, ki bodo tovor peljali preko ozemlja Madžarske v drugo ciljno državo in sicer po za to določenih avtocestah oz. drugih cestnih povezavah. 

Obvestilo o omejitvi konzularnega poslovanja veleposlaništva Republike Slovenije v Budimpešti 

15. marec 2020

Obveščamo vas, da bo zaradi novega koronavirusa COVID-19 konzularno poslovanje s strankami do nadaljnjega omejeno.

Konzularno poslovanje s slovenskimi državljani je omejeno zgolj na nujne primere (izdaja potnih listov za vrnitev ali izdaja osebnih dokumentov zaradi nujnih zadev).

Storitve strankam se nudijo izključno prek pošte ali elektronske pošte na sloembassy.budapest(at)gov.si, informacije pa tudi prek telefona.

V primeru nujne konzularne pomoči slovenski državljani lahko pokličejo izven delovnega časa na dežurno številko +36 30 921 6234.

V zvezi s tujimi državljani obveščamo, da Veleposlaništvo do nadaljnjega ne opravlja nobenih postopkov v zvezi s sprejemanjem vizumskih vlog ali dovoljenji za prebivanje.

Informacije o koronavirusu na Madžarskem

12. marec 2020

Obveščamo vas, da za vstop državljanov Slovenije na Madžarsko ni omejitev, pristojni policijski in zdravstveni organi na slovensko-madžarski meji pa z 12. marcem uvajajo mejni nadzor s Slovenijo ter opravljajo naključne kontrole potovalnih dokumentov in zdravstvenega stanja potnikov (ukrep je začel veljati 12. marca 2020 ob 00:00 uri). Prehajanje iz Madžarske v Slovenijo je možen le na naslednjih dveh mejnih prehodih: Dolga vas-Rédics in Pince-Tornyiszentmiklós. Ostali mejni cestni prehodi bodo zaprti.

Mednarodni železniški potniški promet preko mejnih prehodov izven zgoraj posebej navedenih mejnih prehodov prav tako ne bo mogoč.

Na ozemlje Madžarske je prepovedan vstop za mednarodni potniški promet, ki prihaja iz območja Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana, kar velja brez izjeme. Gre za mednarodni prevoz potnikov z vlaki, avtobusi ali civilnimi letali. Izjemo od te prepovedi vstopa predstavlja letalski tranzit, ki se čez ozemlje Madžarske izvede brez postankov.

Madžarskim državljanom, ki prihajajo iz teh območij, je vstop v Madžarsko dovoljen, vendar morajo ob vstopu opraviti zdravniški pregled. Madžarske državljane, za katere se ob zdravstvenem pregledu potrdi sum, da so okuženi s COVID-19, se napoti v karanteno. Če se sum okuženosti s COVID-19 ne potrdi, mora madžarski državljan kljub temu za obdobje 14 dni v samoizolacijo.

Uvedeni ukrepi omejevanja se ne nanašajo na transport blaga z izjemo tovornih vozil, ki prihajajo iz Italije.

Za zmanjšanje tveganja za širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) je Madžarska sicer 11. marca 2020 razglasila izredne razmere na celotnem njenem ozemlju. 

Predlagamo, da za dodatne informacije poleg uradne strani HU organov spremljate tudi spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki se redno posodablja.

6. marec 2020

Na Madžarskem so bili ugotovljeni novi primeri okužb s koranvirusom COVID-19 in pričakujejo porast števila ugotovljenih okužb. Trenutno testirajo vse, ki so bili v stiku z okuženimi in izvajajo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V kolikor se nahajate na Madžarskem priporočamo, da redno spremljate madžarske medije, ki ažurno poročajo o novih primerih okužbe in ukrepih. Prav tako upoštevajte navodila lokalnih oblasti in ravnajte preventivno za zmanjšanje možnosti okužbe - v skladu s priporočili pristojnih služb.

Ustanovljena je bila tudi nova vladna spletna stran Madžarske z informacijami o koronavirusu COVID-19.

Informacije slovenskega Nacionalnega centra za javno zdravje o novem koronavirusu COVID-19 pa so dostopne na tej spletni strani.

Vstop in izstop iz države

Od začetka pojava s termokamerami pregledujejo vse potnike na mednarodnem letališču Ferenca Liszta v Budimpešti, ki prispejo iz Kitajske. Od nedelje, 23.2. popoldan, pa so začeli pregledovati vse potnike, ki prihajajo iz Italije.  Od četrtka, 27. februarja, pregledujejo tudi vse potnike, ki prihajajo iz Južne Koreje in Irana.

Madžarska vlada je poostrila potovalno opozorilo za potovanja v provinco Hubei na Kitajskem na prvo stopnjo: potovanja na omenjeno območje ne priporoča. Priporoča temeljit razmislek glede potovanja v severno Italijo.

Vlada je uvedla strožje preventivne ukrepe na mednarodnem letališču Ferenca Listza v Budimpešti, vključno z merjenjem temperature za prihajajoče potnike.

Dve kitajski letalski družbi sta začasno prekinili direktne lete med Madžarsko in celinskim delom Kitajske. Od  7. februarja do 27. marca je letalska družba Hainan Airlines prekinila polete v Chongqing, letalska družba Shanghai Airlines v Shanghai, Chengdu in Xi’an.

Madžarska nizkocenovna letalska družba Wizz Air je napovedala, da bo v marcu zmanjšala število letov v Italijo. Tako bodo omejili število poletov v Rim, Bologno, Catanijo, Neapelj in Bari. Potniki, ki že imajo kupljene letalske vozovnice bodo pravočasno obveščeni o odpovedih. Od 16. marca dalje bo ukinjena povezava Debrecen – Milano.

Informacije o karanteni

Madžarska vlada svetuje 14-dnevno samoizolacijo za osebe, ki so bile na okuženih območjih. Osebe, so se pred kratkim vrnile iz severne Italije, naj 14 dni ostanejo doma in naj ne grejo v šolo, na univerzo ali na delovno mesto. V določenih primerih je uvedla 14-dnevno karanteno za osebe, ki predstavljajo tveganje za okužbo s koronavirusom, npr. za osebe, ki so bile pred kratkim na Kitajskem ali v severni Italiji.

Madžarska vlada je uvedla 24-ur dostopni telefonski številki za pogovor s specialistom za nalezljive bolezni o novem koronavirusu COVID-19 v madžarskem jeziku:

+36-80-277-455 and +36-80-277-456 in elektronsko pošto: koronavirus(at)bm.gov.hu

Druge koristne povezave:

Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Mednarodno letališče v Budimpešti: https://www.bud.hu/informacio

https://the-slovenia.com/health-fitness/status-update-about-coronavirus-in-europe/

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori 

https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/