Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Izredni dogodki /COVID-19 /

Madžarska tujim državljanom zapira vse mejne prehode za vstop na njeno ozemlje, 16. marec 2020

16. marec 2020

Obveščamo Vas, da je madžarska vlada sprejela odločitev, da danes, 16. marca 2020 ob 24:00 uri zapre mejo s Slovenijo za vse potnike, razen za državljane Madžarske. Skladno s to odločitvijo, slovenski državljani jutri na ozemlje Madžarske na trenutno še delujočih mednarodnih kopenskih mejnih prehodih (1) Pince-Tornyiszentmiklós in (2) Dolga vas-Rédics ne bodo več mogli vstopati. Prav tako za slovenske državljane ne bo več mogoč prilet na letališče v Budimpešti oz. bo le-to za vse, razen za madžarske državljane zaprto. Prepoved prehoda meje velja tudi za vodne in železniške poti.

Dodatno obveščamo, da režim za kopenski transport blaga ostaja nespremenjen, tako za tovornjake, katerih ciljna država je Madžarska, kakor tudi za tiste, ki bodo tovor peljali preko ozemlja Madžarske v drugo ciljno državo in sicer po za to določenih avtocestah oz. drugih cestnih povezavah.  

 

Obvestilo o omejitvi konzularnega poslovanja veleposlaništva Republike Slovenije v Budimpešti 

15. marec 2020

Obveščamo vas, da bo zaradi novega koronavirusa COVID-19 konzularno poslovanje s strankami do nadaljnjega omejeno.

Konzularno poslovanje s slovenskimi državljani je omejeno zgolj na nujne primere (izdaja potnih listov za vrnitev ali izdaja osebnih dokumentov zaradi nujnih zadev).

Storitve strankam se nudijo izključno prek pošte ali elektronske pošte na sloembassy.budapest(at)gov.si, informacije pa tudi prek telefona.

V primeru nujne konzularne pomoči slovenski državljani lahko pokličejo izven delovnega časa na dežurno številko +36 30 921 6234.

V zvezi s tujimi državljani obveščamo, da Veleposlaništvo do nadaljnjega ne opravlja nobenih postopkov v zvezi s sprejemanjem vizumskih vlog ali dovoljenji za prebivanje.

Informacije o koronavirusu na Madžarskem

12. marec 2020

Obveščamo vas, da za vstop državljanov Slovenije na Madžarsko ni omejitev, pristojni policijski in zdravstveni organi na slovensko-madžarski meji pa z 12. marcem uvajajo mejni nadzor s Slovenijo ter opravljajo naključne kontrole potovalnih dokumentov in zdravstvenega stanja potnikov (ukrep je začel veljati 12. marca 2020 ob 00:00 uri). Prehajanje iz Madžarske v Slovenijo je možen le na naslednjih dveh mejnih prehodih: Dolga vas-Rédics in Pince-Tornyiszentmiklós. Ostali mejni cestni prehodi bodo zaprti.

Mednarodni železniški potniški promet preko mejnih prehodov izven zgoraj posebej navedenih mejnih prehodov prav tako ne bo mogoč.

Na ozemlje Madžarske je prepovedan vstop za mednarodni potniški promet, ki prihaja iz območja Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana, kar velja brez izjeme. Gre za mednarodni prevoz potnikov z vlaki, avtobusi ali civilnimi letali. Izjemo od te prepovedi vstopa predstavlja letalski tranzit, ki se čez ozemlje Madžarske izvede brez postankov.

Madžarskim državljanom, ki prihajajo iz teh območij, je vstop v Madžarsko dovoljen, vendar morajo ob vstopu opraviti zdravniški pregled. Madžarske državljane, za katere se ob zdravstvenem pregledu potrdi sum, da so okuženi s COVID-19, se napoti v karanteno. Če se sum okuženosti s COVID-19 ne potrdi, mora madžarski državljan kljub temu za obdobje 14 dni v samoizolacijo.

Uvedeni ukrepi omejevanja se ne nanašajo na transport blaga z izjemo tovornih vozil, ki prihajajo iz Italije.

Za zmanjšanje tveganja za širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) je Madžarska sicer 11. marca 2020 razglasila izredne razmere na celotnem njenem ozemlju. 

Predlagamo, da za dodatne informacije poleg uradne strani HU organov spremljate tudi spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki se redno posodablja.

6. marec 2020

Na Madžarskem so bili ugotovljeni novi primeri okužb s koranvirusom COVID-19 in pričakujejo porast števila ugotovljenih okužb. Trenutno testirajo vse, ki so bili v stiku z okuženimi in izvajajo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V kolikor se nahajate na Madžarskem priporočamo, da redno spremljate madžarske medije, ki ažurno poročajo o novih primerih okužbe in ukrepih. Prav tako upoštevajte navodila lokalnih oblasti in ravnajte preventivno za zmanjšanje možnosti okužbe - v skladu s priporočili pristojnih služb.

Ustanovljena je bila tudi nova vladna spletna stran Madžarske z informacijami o koronavirusu COVID-19.

Informacije slovenskega Nacionalnega centra za javno zdravje o novem koronavirusu COVID-19 pa so dostopne na tej spletni strani.

Vstop in izstop iz države

Od začetka pojava s termokamerami pregledujejo vse potnike na mednarodnem letališču Ferenca Liszta v Budimpešti, ki prispejo iz Kitajske. Od nedelje, 23.2. popoldan, pa so začeli pregledovati vse potnike, ki prihajajo iz Italije.  Od četrtka, 27. februarja, pregledujejo tudi vse potnike, ki prihajajo iz Južne Koreje in Irana.

Madžarska vlada je poostrila potovalno opozorilo za potovanja v provinco Hubei na Kitajskem na prvo stopnjo: potovanja na omenjeno območje ne priporoča. Priporoča temeljit razmislek glede potovanja v severno Italijo.

Vlada je uvedla strožje preventivne ukrepe na mednarodnem letališču Ferenca Listza v Budimpešti, vključno z merjenjem temperature za prihajajoče potnike.

Dve kitajski letalski družbi sta začasno prekinili direktne lete med Madžarsko in celinskim delom Kitajske. Od  7. februarja do 27. marca je letalska družba Hainan Airlines prekinila polete v Chongqing, letalska družba Shanghai Airlines v Shanghai, Chengdu in Xi’an.

Madžarska nizkocenovna letalska družba Wizz Air je napovedala, da bo v marcu zmanjšala število letov v Italijo. Tako bodo omejili število poletov v Rim, Bologno, Catanijo, Neapelj in Bari. Potniki, ki že imajo kupljene letalske vozovnice bodo pravočasno obveščeni o odpovedih. Od 16. marca dalje bo ukinjena povezava Debrecen – Milano.

Informacije o karanteni

Madžarska vlada svetuje 14-dnevno samoizolacijo za osebe, ki so bile na okuženih območjih. Osebe, so se pred kratkim vrnile iz severne Italije, naj 14 dni ostanejo doma in naj ne grejo v šolo, na univerzo ali na delovno mesto. V določenih primerih je uvedla 14-dnevno karanteno za osebe, ki predstavljajo tveganje za okužbo s koronavirusom, npr. za osebe, ki so bile pred kratkim na Kitajskem ali v severni Italiji.

Madžarska vlada je uvedla 24-ur dostopni telefonski številki za pogovor s specialistom za nalezljive bolezni o novem koronavirusu COVID-19 v madžarskem jeziku:

+36-80-277-455 and +36-80-277-456 in elektronsko pošto: koronavirus(at)bm.gov.hu

Druge koristne povezave:

Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Mednarodno letališče v Budimpešti: https://www.bud.hu/informacio

https://the-slovenia.com/health-fitness/status-update-about-coronavirus-in-europe/

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori 

https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/