Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Napovednik /
06.01.2017  

Zaključil se je 21. letni posvet slovenske diplomacije

Brdo pri Kranju, 5. januar 2016 – Zaključil se je 21. redni posvet slovenske diplomacije, na katerem so vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov v uvodnih delih tridnevnega posveta nagovorili predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik vlade dr. Miro Cerar. Zadnji dan posveta je razprava potekala tudi o odnosih s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter o slovenskih javnih financah.

 

Tretji dan je slovenske diplomate uvodoma nagovoril predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, ki je poudaril odnose s sosednjimi državami, pri katerih je tako kot ostali najvišji predstavniki države pred njim poudaril pomen razrešitve odprtih vprašanj s Hrvaško in pomen spoštovanja razsodbe arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Predsednik državnega zbora je poudaril, da je arbitražni sporazum mednarodna pogodba, ki je Hrvaški omogočila vstop v EU, sočasno pa rešuje vprašanje o meji med državama. Gre za zgled mirnega reševanja sporov skladno z načeli OZN. Poudaril je še pomen EU za Slovenijo in globalne izzive, na katere moramo znati odgovoriti. Ocenil je, da je slovenska diplomacija dobra in jo velja nadgrajevati. "Ker ste vi okno v svet. Če ste vi uspešni, je uspešna naša domovina," je diplomatom povedal predsednik državnega zbora.

 

V nadaljevanju posveta je minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in Slovenci v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc udeležencem posveta predstavil aktivnosti na tem področju v lanskem letu in načrte za letošnje leto. V zadnjem delu razprave je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman diplomatom predstavila stanje javnih financ v Republiki Sloveniji in izvrševanje odločbe Ališić ter se slovenskim veleposlanikom in generalnim konzulom zahvalila za dosedanje dobro sodelovanje in jih pozvala k nadaljnji podpori pri promociji slovenskih podjetij in slovenskega poslovnega okolja. O aktualni denarni politiki v območju evra in slovenskem bančnem sistemu je spregovoril guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec. Gospodarska aktivnost Slovenije se povečuje, napovedi ostajajo optimistične, javnofinančni primanjkljaj pa se še naprej zmanjšuje. Aktualna makroekonomska gibanja in ključne izzive za makroekonomski razvoj Slovenije je predstavil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

 

Minister Erjavec je ob zaključku posveta ocenil, da je bil posvet uspešen in da so bile razprave zelo kakovostne. Letni posvet slovenske diplomacije je pomemben dogodek za predstavitev načrtov dela, izmenjavo mnenj, izkušenj in idej za prihodnost, kar vse omogoča učinkovito zastopanje slovenskih zunanjepolitičnih interesov in soočenje s številnimi mednarodnimi izzivi in spremembami.

 

"Slovenska diplomacija je profesionalna in spoštovana in bo gotovo kos izzivom, ki jo čakajo v prihodnje", je posvet sklenil minister Erjavec.