Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Napovednik /
30.07.2015  

Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Budimpešti

V osrednji budimpeštanski galeriji Műcsarnok bo v četrtek, 6. avgusta 2015, ob 17:00 potekala otvoritev slovenske likovne razstave z naslovom Mojstri in učitelji, tradicija in kontinuiteta v slovenskem slikarstvu. Častna pokrovitelja razstave sta predsednika Slovenije in Madžarske Borut Pahor in János Áder.

Glavna govornika na otvoritvi bosta državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Anton Peršak in državni minister za kulturo Madžarske Péter Hoppál. Razstava je nastala v organizaciji Galerije-muzej Lendava ob sodelovanju veleposlaništva Slovenije v Budimpešti. Na otvoritvi bosta nastopili tudi direktorica lendavske galerije Beáta Lázár in slovenska veleposlanica na Madžarskem Ksenija Škrilec.

Kurator razstave akademik dr. Milček Komelj je v razstavo vključil izbor avtorjev od očetov sodobnega slovenskega slikarstva kot sta Božidar Jakac in Gojmir Anton Kos, preko modernističnih avtorjev Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice do sodobnih slikarjev, med katerimi se predstavljajo Bogdan Borčič, Andrej Jemec, Branko Suhy, Janez Bernik, Herman Gvardjančič, Emerik Bernard in Jožef Muhovič.

Poleg osrednje likovne razstave so v prostorih Műcsarnok postavljene tri stranske razstave o arhitektu Jožetu Plečniku, lendavskem kiparju Györgyu Zala in srednjeveškem freskantu Janezu Aquili. Razstave bodo na ogled do 27. septembra 2015