Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Napovednik /
11.09.2020  

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti, 8.-10. oktober 2020

Madžarsko občinstvo si bo tokrat lahko ogledalo moderne slovenske celovečerne filme iz leta 2019 Jaz sem Frenk (I am Frenk) režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Stories from the Chestnut Woods), režiserja Gregorja Božiča in Polsestra (Half-sister) v režiji Damjana Kozoleta.

Veleposlaništvo Dneve slovenskega filma v Budimpešti organizira v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC) in Budapest Filmom v kinu Toldi, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, 1054 Budimpešta.

Četrtek, 8. oktober ob 20:30

Na spored je uvrščen film Jaz sem Frenk, ki spremlja zgodbo Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Gre za sedmi celovečerni film režiserja Metoda Pevca, za katerega je vsestranski avtor napisal tudi scenarij.

V filmu igra tudi ena najbolj znanih slovenskih igralk Katarina Čas. Nastopila je v nekaj pomembnih britanskih in drugih televizijskih serijah. Njena najvidnejša vloga do sedaj je sodelovanje v filmu Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta iz leta 2013. Zaigrala je tudi z Al Pacinom v filmu Danny Collins.

Nagrade: Film je na Puljskem festivalu 2020 prejel zlato areno za režijo.

Povezava: http://www.vertigo.si/filmi/jazsemfrenk/

 

Petek, 9. oktober ob 20:30

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov je sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Sredi kostanjevih gozdov na jugoslovansko-italijanski meji živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se zadnja kostanjarka Marta pripravlja, da bo za vedno zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana.

Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja Gregorja Božiča je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.

Nagrade: Toronto (svetovna premiera v sekciji Odkritja); Festival slovenskega filma (vesna za najboljši celovečerni film, režijo, fotografijo, glavno moško vlogo, glasbo, montažo, scenografijo, kostumografijo, masko, zvok, nagrada občinstva, nagrada IRIDIUM za najboljši prvenec); LIFFe.

Povezava: https://bsf.si/sl/film/zgodbe-iz-kostanjevih-gozdov/

 

Sobota, 10. oktober ob 20:30

Tretji celovečerec na programu bo film režiserja Damjana Kozoleta Polsestra, ki je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih leta 2019. Režiser v ospredje postavi intimno zgodbo: težaven, z otroško travmo obtežen odnos med dvema polsestrama. Na eni strani imamo zajedljivo, napadalno Nežo (Liza Marijina), na drugi pa zadržano, otopelo Ireno (Urša Menart).

Nagrade. "Vesna" za glavno žensko vlogo (Liza Marijina) na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2019.

Povezava: https://bsf.si/sl/film/polsestra/