Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Napovednik /
13.06.2016  

Zagovornica slovenske manjšine Erika Kiss Köles nagovorila madžarske poslance ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Budimpešta 13. junij 2016 – zagovornica slovenske manjšine v madžarskem parlamentu Erika Kiss Köles je v počastitev 25. obletnice samostojnosti RS nagovorila madžarske poslance.

Zagovornica je imela nastop v slovenskem jeziku. Spomnila je na zgodovinske trenutke v procesu osamosvajanja slovenskega naroda. Izpostavila je ravnanje Madžarske, ki je Slovenijo priznala med prvimi državami, in sicer 15. januarja 1992, čemur je poleti istega leta sledila tudi vzajemna otvoritev veleposlaništev – slovenskega v Budimpešti in madžarskega v Ljubljani. Ob tem je izrazila zadovoljstvo z razvojem bilateralnih odnosov med državama, ki so praktično na vseh področjih družbenega življenja zelo dobri in zgledni.

Za vzorno je zagovornica označila ureditev in status slovenske manjšine na Madžarskem ter madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Obe manjšini sta v matičnih državah ustavno priznani in uživata visoko stopnjo pravne zaščite. Ob tem je spomnila na pomen delovanja Stalne mešane manjšinske komisije, ki bistveno prispeva k dobrobiti in blaginji dveh manjšin preko nadaljnjega – primarno gospodarskega – razvoja obmejnega območja, kjer manjšini prebivata.
 
V zaključnem delu svojega govora je zagovornica Kiss Köles pred visokim zborom izrekla čestitke Sloveniji za pomembni jubilej.