Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Konzularne informacije /Elektronsko cestninjenje za tovorna vozila na Madžarskem /

Elektronsko cestninjenje za tovorna vozila na Madžarskem

Od 1. julija 2013 je na Madžarskem uveden sistem elektronskega cestninjenja, ki je sorazmeren s prevoženo razdaljo. Obveznost plačevanja cestnine se nanaša na tovorna in vlečna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t – vključno s sedlastimi vlačilci – ter kombinacije vozil, sestavljene iz omenjenih vozil, ki jim je dodana prikolica ali polprikolica.

1. Višina cestnine:
Višina cestnine je sorazmerna s prevoženo razdaljo in je odvisna od tipa uporabljene ceste (hitra ali glavna cesta), od razreda vozila (J2, J3, J4) in okoljevarstvenega (emisijskega) razreda vozila.

2. Oblike plačila cestnine:

2.1. Relacijska karta: za občasne uporabnike, ki poznajo načrtovano pot, je priporočen nakup relacijske karte. Uporabniki cest imajo možnost načrtovanja poti in nakupa relacijske karte v sistemu HU-GO na spletnem portalu za stranke na spletni strani www.hu-go.hu ali pri terminalih na prodajnih točkah, označenih z nalepko HU-GO. Seznam prodajnih točk je dostopen na strani https://www.hu-go.hu/media/events/thumbnails/5385/1386579856NETreVGLEGESud_map201312096hu.pdf
V Republiki Sloveniji je relacijsko karto mogoče kupiti na bencinskih servisih Murska Sobota, Lormanje, Dolga vas in Pince (v smeri Madžarske).

Relacijska karta velja iuklučno za načrtovano pot za enkratno uporabo in v eno smer. Karto je treba kupiti pred uporabo cestninskih cest.

2.2. Naprava GO-Box: Za pogoste uporabnike je priporočljiv način prijave z napravo GO-Box. Naprave GO-Box zagotovijo podjetja, ki opravljajo storitev spremljanja flot (t. i. posredniki za prijave) in so sklenila pogodbo z družbo ÁAK Zrt. Seznam ponudnikov spremljanja flot, ki so sklenili pogodbo s ponudnikom cestninskih storitev (ÁAK Zrt.), si lahko ogledate na strani www.hu-go.hu.

 

3. Način plačila:

3.1. Kot registrirani uporabnik: registrirani uporabniki cest lahko izberejo možnost vnaprejšnjega plačila, kar pomeni, da se na tekoči račun, ki je bil odprt pri registraciji, vnaprej naloži denar. Če se prijava opravlja s pomočjo GO-Boxa, sistem cestnino po prevoženi razdalji avtomatsko odšteje od dobroimetja. Dobroimetje se lahko poveča s plačilom (z bančno kartico, kartico za gorivo, gotovino) na prodajnih točkah oziroma z bančno kartico na portalu www.hu-go.hu. Povečanje dobroimetja je mogoče tudi z bančnim nakazilom.

3.2. Kot neregistrirani uporabnik: uporabniki, ki niso registrirani v sistemu HU-GO, lahko kupijo izključno relacijske karte. Cestnino lahko plačajo osebno na prodajnih točkah s plačilnimi sredstvi, ki so jim na voljo (gotovina, bančna kartica, kartica za gorivo itn.) ali prek spleta na strani www.hu-go.hu z bančno kartico.

 

Uporabne povezave v slovenskem jeziku: 

https://www.hu-go.hu/media/events/thumbnails/5410/13729504981372598488BrouraSLO.pdf
http://www.hugo-toll.eu/si/o-hugo-sistemu.html
http://www.e-cestnina.si/uporabne-informacije/kaj-je-hu-go/

Povezava na DARS (Slovenija) - https://www.dars.si/

Povezava na spletno stran ÖAMTC (Avstrija) - http://www.oeamtc.at/

Povezava na spletno stran ASFINAG (Avstrija) - http://www.asfinag.at/home-en