Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Gospodarsko sodelovanje /Oblike sodelovanja slovenskih in madžarskih ter bolgarskih gospodarskih subjektov /

Oblike sodelovanja slovenskih in madžarskih ter bolgarskih poslovnih subjektov

Madžarska

Slovensko-madžarski poslovni svet


Poslovni svet je forum slovenskih in madžarskih poslovnih subjektov, namenjen izmenjavi informacij iz poslovnega in gospodarskega področja, spodbujanju TNI, pomoči pri organizaciji sejmov, pripravi predlogov za izboljšanje gospodarskega sodelovanja, opredelitvi skupnih ciljev ter opozarjanju na morebitne težave. V Poslovni svet se lahko vključijo vsa zainteresirana slovenska in madžarska podjetja.


Društvo slovensko-madžarskih poslovnežev


5. februarja 2009 so zainteresirana slovenska in madžarska podjetja, ki poslujejo v obeh državah, ustanovila Društvo slovensko-madžarskih poslovnežev. Cilj društva je spodbujanje slovensko-madžarskega gospodarskega sodelovanja, krepitev stikov med slovenskimi in madžarskimi gospodarskimi subjekti, uveljavljanje slovenskih gospodarskih interesov na Madžarskem ter nudenje pomoči slovenskim podjetjem na madžarskem trgu. Društvo vabi vsa slovenska in madžarska podjetja, ki bi se želela včlaniti, da kontaktirajo vodstvo kluba na elektronski naslov info(at)slohun.org, ali obiščejo njegovo spletno stran: www.slohun.org .


Sodelovanje med agencijama za tuje investicije in pospeševanje izvoza (SPIRIT in HIPA)


Sodelovanje poteka na podlagi Memoranduma o sodelovanju med slovensko in madžarsko vladno agencijo za tuje investicije in trgovino, ki je bil sklenjen z namenom okrepitve poslovnih povezav med agencijama, izmenjave poslovnih informacij ter širjenja poslovnih priložnosti obeh držav med podjetji.
Sodelovanje med Gospodarsko zbornico Slovenije in Madžarsko trgovinsko in industrijsko zbornico
Zbornici sta v letu 2008 podpisali dogovor o sodelovanju, tudi z namenom proučitve možnosti za ustanovitev mešane gospodarske zbornice. V okviru GZS – Območne zbornice za Pomurje in Regionalne trgovinske in industrijske zbornice županije Zala delujeta madžarska in slovenska sekcija. Kontaktni osebi: stefan.sobocan(at)pgz.si in verger.renata(at)zmkik.hu .Bolgarija

Mešana komisija za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Bolgarijo


Z Memorandumom o sodelovanju med Ministrstvom za gospodarstvo Republike Slovenije in Ministrstvom za gospodarstvo in energijo Republike Bolgarije, ki je stopil v veljavo 1.10.2007, sta pogodbenici ustanavili skupno mešano komisijo za gospodarsko sodelovanje.


Delovanje slovensko-bolgarskega poslovnega foruma oz. kluba


V Sofiji je bil v letu 2006, v okviru Bolgarske trgovinske in industrijske zbornice, ustanovljen Slovensko-bolgarski forum oz. klub, ki se je preoblikoval v Slovensko-bolgarsko trgovinsko in industrijsko zbornico.