Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Politični odnosi /

POLITIČNI ODNOSI

Simon konobelj, pooblaščeni minister

T: +36 1 438 5600

E-pošta: simon.konobelj(at)gov.si

Republika Slovenija (v nadaljevanju tudi RS) in Madžarska razvijata dobrososedske in prijateljske odnose, ki jih odlikujeta redni politični dialog ter razvejano sodelovanje na številnih področjih skupnega interesa. To potrjujejo pogosti obiski in srečanja na visoki politični ravni ter konzultacije o aktualnih bilateralnih, mednarodnih in evropskih temah na delovni ravni predstavnikov različnih ministrstev in institucij.

Slovenska in madžarska vlada sta imeli tri skupna zasedanja: prvo je potekalo leta 2007 v Lendavi in Monoštru, leta 2009 je bila skupna seja vlad v Keszthelyu na Madžarskem, nazadnje pa sta se vladi v takšnem formatu sestali leta 2016 na Brdu pri Kranju.

Med pomembnejša bilateralna srečanja najvišjih predstavnikov Republike Slovenije in Madžarske v zadnjem odbobju štejemo:

• uradni obisk predsednika Madžarske Jánosa Áderja v Sloveniji 19.-20. oktobra 2018, njegov gostitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor;

• skupni obisk predsednikov parlamenta Republike Slovenije mag. Dejana Židana in Madžarske Lászla Kövérja v Prekmurju in Porabju, 21. februarja 2019,

• uradni obisk predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca na Madžarskem 28. oktobra 2019, njegov gostitelj je bil predsednik vlade Madžarske Viktor Orbán,

uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na Madžarskem 1.-2. julija 2020, njegov gostitelj je bil predsednik Madžarske János Áder in

srečanje predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janše in Madžarske Viktorja Orbána v Sloveniji, tj. na Bledu 1. septembra 2020 in v Kidričevem, 14. oktobra 2020.

 

Foto: Kabinet PV RS.

V letu 2020 sta se v Sloveniji dvakrat bilateralno srečala tudi zunanja ministra Republike Slovenije in Madžarske, dr. Anže Logar in Peter Szijjártó.  16. marca je minister dr. Logar madžarskega ministra gostil na Ministrstvu za zunanje Republike Slovenije zadeve v Ljubljani, drugič pa sta se ministra srečala 28. maja v Dolgi vasi, ko sta skupaj najavila vzajemno odpravo omejitve prehajanja meje za državljane Slovenije in Madžarske.

V letu 2021 sta se zunanja ministra bilateralno srečala v Ljubljani na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, 2. junija. Glavna tema pogovora je bilo delovanje v času pandemije koronavirusa in pomoč pri dobavi cepiv. V času obiska je potekala tudi slavnostna predaja cepiva AstraZeneca, ki se je je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Madžarska je Sloveniji namreč posodila kar 300.000 odmerkov tega cepiva.

Foto: Kabinet PV RS.

V zadnjih pogovorih med ministri ter drugimi predstavniki Slovenije in Madžarske se je v zadnjem letu pokazalo, da je v skupnem interesu obeh držav razvoj infrastrukturne in energetske povezljivosti regije, poglabljanje gospodarskega in čezmejnega sodelovanja, kulturna izmenjava ter poglabljanje sodelovanja na področju turizma in športa. Mnogo skupnih pogledov in interesa za sodelovanje imata državi tudi na področju kmetijstva in gozdarstva.

Na področju političnih odnosov velja omeniti še redna bilateralna srečanja zunanjih ministrov obeh držav tudi ob robu pomembnejših mednarodnih dogodkov, med katere sodi tudi konferenca Strateški forum Bled (BSF). Med najpomembnejšimi udeleženci BSF letos sta bila tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjártó.

Ob robu foruma sta se bilateralno srečala tudi predsednika vlad obeh držav - Orbán in Janša. Sogovornika sta izrazila močno podporo manjšinama na obeh straneh meje in se zavzela za učvrstitev sodelovanja pri različnih meddržavnih projektih. Izpostavila sta tudi pomen strateškega sodelovanja v Srednji Evropi.

Slovenijo in Madžarsko povezuje tudi članstvo v Evropski Uniji (EU) in zvezi NATO. V našem skupnem interesu je uspešna, gospodarsko močna in varna EU ter učinkovito zagotavljanje kolektivne obrambe v zavezništvu. Državi delita skrb za varnost in stabilnost regije in podpirata evroatlantsko prihodnost in integracijo držav Jugovzhodne Evrope.

Izjemno pomemben povezovalni element sta obe narodni skupnosti. Slovenija in Madžarska sta vzpostavili zgledno sodelovanje na področju zaščite njunih pravic ter zagotavljanja razvojne perspektive slovenski skupnosti v Porabju in madžarski skupnosti v Prekmurju. V zvezi s slovensko manjšino v Porabju bo slovenska zunanja politika še naprej aktivno podpirala prizadevanja za revitalizacijo slovenščine kot maternega jezika v Porabju ter se trudila za ustrezen obseg zaščitnih norm in zastopstvo manjšine v madžarskem parlamentu, kar je zapisano tudi v aktualni Strategiji zunanje politike Republike Slovenije z naslovom "Slovenija: varna, uspešna in v svetu spoštovana".

V obeh parlamentih delujeta skupini prijateljstev, ki jo v madžarskem parlamentu vodi János Halász (Fidesz), v slovenskem Državnem zboru pa predstavnik madžarske narodne manjšine Ferenc Horvat.

Pomembnejša zgodovinska mejnika v odnosu med državama še posebej z vidika Republike Slovenije predstavljata leti 1992 - Republika Slovenija je tedaj v Budimpešti odprla svoje veleposlaništvo (prvi veleposlanik RS je bil dr. Ferenc Hajós) , in 1998, ko je Republika Slovenija v Monoštru odprla Generalni konzulat (prvi generalni konzul RS je bil dr. Zlatko Muršec).

Velja omeniti tudi, da sta državi v letu 2017 obeležili 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov ter, da je Madžarska priznala Republiko Slovenijo 15. januarja 1992, skupaj s sosedo Avstrijo in številnimi drugimi državami.