Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Politični odnosi /

POLITIČNI ODNOSI

Simon konobelj, pooblaščeni minister

T: +36 1 438 5600

E-pošta: simon.konobelj(at)gov.si

 

Republika Slovenija in Madžarska razvijata dobrososedske in prijateljske odnose, ki jih odlikujeta redni politični dialog ter razvejano sodelovanje na področjih skupnega interesa. To potrjujejo mnogi obiski in srečanja na visoki politični ravni ter konzultacije o aktualnih bilateralnih, mednarodnih in evropskih temah.

Poglobljeni dialog in izmenjava obiskov potekata na ravni predsednikov držav in parlamentov.

Slovenska in madžarska vlada sta imeli tri skupna zasedanja: prvo je potekalo leta 2007 v Lendavi in Monoštru, leta 2009 je bila skupna seja vlad v Keszthelyu na Madžarskem, nazadnje sta se vladi sestali leta 2016 na Brdu pri Kranju.

V našem skupnem interesu je razvoj infrastrukturne in energetske povezljivosti regije, poglabljanje gospodarskega in čezmejnega sodelovanja, kulturne izmenjave in poglabljanje sodelovanja na področju turizma.

Slovenijo in Madžarsko povezuje članstvo v Evropski Uniji in zvezi NATO. V našem skupnem interesu je uspešna, gospodarsko močna in varna Evropska unija ter učinkovito zagotavljanje kolektivne obrambe v zavezništvu Nato. Državi delita skrb za varnost in stabilnost regije in podpirata evroatlantsko prihodnost in integracijo držav Jugovzhodne Evrope.

Pomemben povezovalni element sta narodni skupnosti. Slovenija in Madžarska sta vzpostavili zgledno sodelovanje na področju zaščite njunih pravic ter zagotavljanja razvojne perspektive slovenski skupnosti v Porabju in madžarski skupnosti v Prekmurju.

V letu 2017 sta državi obeležili 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Republika Slovenija je v Budimpešti odprla svoje veleposlaništvo leta 1992. Na Madžarskem od leta 1998 deluje tudi Generalni konzulat RS v Monoštru.