Veleposlaništvo RS Budimpešta /Konzularne informacije /

Konzularne zadeve

Nataša Bergelj, pooblaščena ministrica

konzul

(uradna oseba pooblaščena za odločanje in vodenje upravnih postopkov)

 

Csatárka kőz 9

1025 Budimpešta

Tel.: +36 1 438  5600

Fax.: +36 1 3259 187

e-mail: natasa.bergelj(at)gov.si

 

AKTUALNO

Začetek zbiranja podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev Predloga zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača

Člani Koordinacijskega odbora Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir so vložili pobudo za vložitev Predloga zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača.

Prvi dan roka za zbiranje podpisov je petek, 31. marec 2017, zadnji dan pa ponedeljek, 29. maj 2017.

Geslo za zbiranje podpor je "DRUGI TIR".

Podporo lahko podajo tudi volivci, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini - za več informacij kontaktirajte Konzularni oddelek veleposlaništva na tel: +36 1 438 5623.

 

Aktualno stanje na Madžarskem

Madžarska je v noči na 16. oktober 2015 zaprla zeleno mejo s sosednjo Hrvaško. Slednje nima bistvenega vpliva na promet na obmejnem območju – občasno vseeno prihaja do zastojev.

Na meji s Slovenijo je Madžarska uvedla ukrep začasnega nadzora meje, zaradi česar lahko pride do kontrole potovalnih dokumentov ob vstopu na Madžarsko iz Slovenije. Slovenske državljane opozarjamo, da morajo imeti pri sebi veljavni potovalni dokument:
- veljavna osebna izkaznica ali
- veljavni potni list.

Veleposlaništvo opozarja, da je prepovedano nuditi pomoč pri prehajanju slovensko – madžarske meje, npr. v obliki prevoza migrantov v osebnih vozilih,… Tovrstna dejanja so v madžarskih predpisih opredeljena kot kaznivo dejanje tihotapljenja ljudi, s predpisano zaporno kaznijo do 5-ih let.


Varnostno opozorilo

Za Madžarsko ni posebnega varnostnega opozorila.