Veleposlaništvo RS Budimpešta /Konzularne informacije /

Konzularne zadeve

Nataša Bergelj, pooblaščena ministrica

konzul

(uradna oseba pooblaščena za odločanje in vodenje upravnih postopkov)

 

Csatárka köz 9

1025 Budimpešta

Tel.: +36 1 438  5600

Fax.: +36 1 3259 187

e-mail: natasa.bergelj(at)gov.si

 

AKTUALNO

 

Zakonodajni referendum o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimajo stalnega prebivališča ali se v času izvedbe zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT), to je v nedeljo, 24. septembra 2017, slučajno nahajajo v tujini, obveščamo:

da bodo v nedeljo, 24. septembra 2017, med 9.00 in 17.00 po lokalnem času, volišče v Budimpešti odprto v prostorih Veleposlaništva RS v Budimpešti - vhod na volišče bo iz ulica Csatárka köz 9, 1025 Budimpešta.

Če ste v tujini le začasno in bi želeli glasovati na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z odprtim voliščem ali bi želeli glasovati po pošti iz tujine, lahko to sporočite Državni volilni komisije, in sicer najpozneje do 8. septembra 2017 do 24. ure.

V primeru, da v tujini stalno prebivate in se glasovanja na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu ne morete udeležiti, lahko glasujete po pošti, če pravočasno, in sicer do 8. septembra 2017 do 24. ure, Državni volilni komisiji posredujete obvestilo, da želite glasovati po pošti.

Obrazec obvestila za glasovanje po pošti iz tujine, informacije o možnih načinih uresničevanja volilne pravice ter informacije o diplomatskih predstavništvih in konzulatih z odprtim voliščem lahko najdete spodaj:

- IZSELJENCI (volivci s stalnim prebivališčem v tujini) ima do 8.9.2017 možnost sporočiti Državni volilni komisiji (DVK), da želi glasovati po pošti iz tujine - obrazec

- ZDOMCI (volivci, ki so začasno v tujini) ima do 8.9.2017 možnost sporočiti Državni volilni komisiji (DVK), da želi glasovati po pošti iz tujine ali da želi glasovati na veleposlaništvu - obrazec

Volivci obvestila o nameravanem načinu glasovanja posredujejo DVK na enega od naslednjjih treh načinov:
1. po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si
2. po faxu na številko 00 386 143 31 269 ali
3. po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija


Dodatna pojasnila najdete na spletni strani DVK

Vsem, ki želite glasovati po pošti, svetujemo, da obvestilo o nameri čim prej posredujete Državni volilni komisiji. 
  

Svetovno prvenstvo v vodnih športih na Madžarskem

Na Madžarskem (Budimpešta, Balatonfüred) bo med 14. julijem in 20. avgustom 2017 potekalo Svetovno prvenstvo v vodnih športih.

Udeležence tekmovanj prosimo, da upoštevajo navodila organizatorja in s seboj na prizorišča tekmovanj ne jemljejo nevarnih/prepovedanih predmetov. Obiskovalcem, ki navodil ne bodo upoštevali bo vstop v športne objekte prepovedan.

Več podatkov o prvenstvu in posamičnih tekmovanjih najdete na spletni strani FINA:

http://www.fina.org/content/17th-fina-world-championships

 

Predlog zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača

Začetek zbiranja podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev Predloga zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača

Člani Koordinacijskega odbora Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir so vložili pobudo za vložitev Predloga zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača.

Prvi dan roka za zbiranje podpisov je petek, 31. marec 2017, zadnji dan pa ponedeljek, 29. maj 2017.

Geslo za zbiranje podpor je "DRUGI TIR".

Podporo lahko podajo tudi volivci, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini - za več informacij kontaktirajte Konzularni oddelek veleposlaništva na tel: +36 1 438 5623.

 

Aktualno stanje na Madžarskem

Madžarska je v noči na 16. oktober 2015 zaprla zeleno mejo s sosednjo Hrvaško. Slednje nima bistvenega vpliva na promet na obmejnem območju – občasno vseeno prihaja do zastojev.

Na meji s Slovenijo je Madžarska uvedla ukrep začasnega nadzora meje, zaradi česar lahko pride do kontrole potovalnih dokumentov ob vstopu na Madžarsko iz Slovenije. Slovenske državljane opozarjamo, da morajo imeti pri sebi veljavni potovalni dokument:
- veljavna osebna izkaznica ali
- veljavni potni list.

Veleposlaništvo opozarja, da je prepovedano nuditi pomoč pri prehajanju slovensko – madžarske meje, npr. v obliki prevoza migrantov v osebnih vozilih,… Tovrstna dejanja so v madžarskih predpisih opredeljena kot kaznivo dejanje tihotapljenja ljudi, s predpisano zaporno kaznijo do 5-ih let.


Varnostno opozorilo

Za Madžarsko ni posebnega varnostnega opozorila.