Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
02.07.2010  

Skupna izjava o podpori Festivalu ponosa v Budimpešti

Veleposlaništva Avstralije, Belgije, Kanade, Danske, Finske, Nemčije, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske, Švice, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike v Budimpešti so objavila naslednje skupno sporočilo za javnost :

Skupna izjava o podpori Festivalu ponosa v Budimpešti

Ob priložnosti Festivala ponosa v Budimpešti 2010 izražamo našo podporo in solidarnost s skupnostmi lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev na Madžarskem. Spričo nasilja, ki je bilo usmerjeno proti temu dogodku v zadnjih letih, podpiramo pravico teh skupnosti, da s tem tradicionalnim dogodkom mirnega in zakonitega skupinskega mimohoda izrazijo svojo željo po končanju molka glede specifičnih vprašanj, ki jih zadevajo.

Človekove pravice - vključno s pravičnostjo, enakostjo, nediskriminacijo, spoštovanjem in svobodo izražanja - ter vladavina prava sta temelja, na katerih so zgrajene demokratične države. Mednarodno pravo človekovih pravic temelji na predpostavki, da so vsi posamezniki upravičeni do enakih pravic in svoboščin, kot določa Splošna deklaracija o človekovih pravicah. Prav spoštovanje temeljnih človekovih vrednot zavezuje vlade, da zaščitijo vse državljane pred nasiljem, in zagotovijo, da vsi ljudje uživajo enake možnosti.

Dandanes se mnogi posamezniki srečujejo z diskriminacijo, tako sistemsko kot tudi javno, zaradi svoje spolne usmerjenosti in spolne identitete. Naše vlade si prizadevajo za boj proti takšni diskriminaciji s spodbujanjem človekovih pravic vseh ljudi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali spolno identiteto.

Politike naših vlad na tem področju so v skladu z načeli Skupne izjave o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti, ki je bila podana v Generalni skupščini Združenih narodov 18. decembra 2008.