Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
05.09.2021  

Pogoji vstopa na Madžarsko in sprostitve ukrepov, 5. september 2021

Slovenski državljani od 23. junija 2021 dalje lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Od 3. julija 2021 dalje tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti, niti PCR testa.

Od 3. julija dalje, ko so na Madžarskem cepili 5,5 mio. ljudi, veljajo naslednje sprostitve ukrepov:

- maske niso več obvezne, z izjemo bolnišnic in socialnih zavodov; masko lahko nosi vsak, ki jo želi nositi;
- potrdila o cepljenju ni več potrebno predložiti v restavracijah, nastanitvah, rekreacijskih objektih, na kulturnih prireditvah in na predstavah s predhodno rezerviranimi sedeži;
- v trgovinah ohranjanje medsebojne razdalje in omejevanje števila kupcev ni več potrebno;
- število udeležencev, dovoljenih na zasebnih in družinskih prireditvah se je povečalo s 50 na 100, na porokah pa z 200 na 400;
- za športne, glasbene in plesne prireditve ter prireditve v zaprtih prostorih ali na prostem z več kot 500 udeleženci ostajajo v veljavi prejšnji predpisi (omejitev števila udeležencev, zahteva predložitve potrdila o cepljenju). Mladoletniki se teh prireditev lahko udeležujejo le z veljavnim potrdilom o cepljenju ali če so s skrbnikom, ki mu je dovoljen vstop (ki lahko predloži potrdilo o cepljenju).

Foto: police.hu

Madžarska omogoča tranzit potnikov tudi preko letališča v Budimpešti. Žal pa je nemogoče zagotoviti, da bodo vsi izvajalci storitev poznali in spoštovali ureditve in kljub temu lahko pride do težav pri vkrcanju na letalo. Za vstop na Madžarsko preko letališča letalska družba pogosto zahteva potrdilo o tranzitu. Za izdajo potrdila, se obrnite na veleposlaništvo RS (bodisi v državi od koder potujete ali v državi, kamor potujete). Sam prehod meje potem, ko pristanete na Madžarskem, ni problematičen. 

Prilagamo povezavo na spletno stran madžarske policije: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing.