Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
06.12.2017  

Minister Karl Erjavec na srečanju zunanjih ministrov V4 v razširjenem formatu

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je udeležil srečanja zunanjih ministrov Višegrajske skupine v razširjenem formatu V4 + Slovenija, Bolgarija, Hrvaška, Grčija, Romunija in Srbija. Osrednje teme zasedanja so bile prihodnost in širitev EU ter energetska varnost.

Minister Erjavec se je v svojem nastopu zavzel za močno in povezano Evropsko unijo, ki naj se osredotoči na konkretne rezultate v korist njenih državljanov s poudarkom na zagotavljanju varnosti, blaginje in gospodarskega napredka. Minister je poudaril potrebo po čim prejšnji vnovični vzpostavitvi schengenskega sistema ter nadzora evropskih zunanjih meja.

Slovenija ostaja dejavna zagovornica širitve EU na države Zahodnega Balkana. Evropska perspektiva regije nima alternative. Med prednostnimi nalogami držav na tem območju je minister izpostavil vladavino prava, gospodarski napredek, zaposlenost in zagotavljanje perspektive mladih. Dodatno je poudaril prizadevanja za boljšo povezljivost regije. Pri vseh omenjenih ciljih in implementaciji reform je potrebna pomoč EU. Po ministrovih besedah Slovenija podpira čim prejšnje odprtje preostalih pogajalskih poglavij  s Srbijo in Črno goro ter skorajšnji začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. To bo pomenilo tudi dodatne spodbude za Bosno in Hercegovino ter Kosovo.

V razpravi o energetski varnosti se je minister Erjavec zavzel za gradnjo potrebne energetske infrastrukture v regiji. Izpostavil je prizadevanja za diverzifikacijo energetskih virov in večjo varnost oskrbe in podprl krepitev vloge Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev EU (ACER).