Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
11.10.2017  

DS Logar v Budimpešti za krepitev širitvenega procesa na Zahodnem Balkanu

Državni sekretar Logar se udeležuje srečanja zunanjih ministrov držav V4 (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška) in Zahodnega Balkana. Srečanja, ki je namenjeno razpravi o stanju in prihodnosti EU širitvenega procesa, krepitvi regionalnega sodelovanja ter obravnavi novih varnostnih izzivov na Zahodnem Balkanu, se udeležujejo tudi predstavniki Slovenije, Bolgarije, Estonije, Romunije in Hrvaške.

Državni sekretar Logar je v razpravah opozoril, da ustrezen napredek približevanja držav Zahodnega Balkana EU temelji na proaktivnosti na obeh straneh; države regije morajo nadaljevati z implementacijo zavez in proaktivnim oz. konstruktivnim izražanjem pričakovanj. EU pa mora biti pripravljena na odzivnost v širitvenem procesu, ki naj ostane osnovan na individualnem napredku ter na proaktivnem odnosu do regije. Pri tem je državni sekretar Logar izrazil pričakovanje Slovenije, da bosta v letu 2018 z začetkom pogajanj pričeli Makedonija in Albanija in se s tem v procesu pridružili Črni gori in Srbiji. Izpostavil je tudi skupno pismo držav, ki sodelujejo v okviru Brdo-Brijuni procesa, ki poudarja skupni pogled in konkretne predloge za napredek regije.

 

Prav tako je državni sekretar Logar ocenil, da je glede na dejstvo, da imajo države Zahodnega Balkana in EU skupno prihodnost, potreben tudi konkreten premislek glede vključevanja regije v razprave o prihodnosti EU.

 

Na srečanju so bile predstavjene slovenske aktivnosti v podporo širitivenemu procesu na Zahodnem Balkanu, vključno s tehnično pomočjo slovenskih strokovnjakov, izvajanjem aktivnosti v okviru t.i. Pozitivne agende za mlade ter izvajanjem Integriranega upravljanja notranje varnosti, ki vključuje sodelovanje na področju boja proti terorizmu, organiziranemu kriminalu ter na področju mejne varnosti.

 

Državni sekretar Logar je ob robu dogodka opravil nekatera bilateralna srečanja s predstavniki sodelujočih držav, s katerimi se je pogovarjal tako o EU približevanju regije, kot o dvostranskem sodelovanju s Slovenijo.