Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
01.09.2017  

Veleposlanik Kokalj obiskal Porabje

Gornji Senik, Monošter 31. avgusta - Novoimenovani veleposlanik RS na Madžarskem dr. Robert Kokalj je bil na predstavitvenem obisku v Porabju. Skupaj z generalnim konzulom dr. Borisom Jesihom sta opravila pogovore s predstavniki slovenske manjšine, Jožetom Hirnökom (predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem), Martinom Ropošem (predsednik Državne slovenske samouprave), Andrejo Kovač (direktorica razvojne agencija Slovenska krajina) in županom Monoštra Gáborjem Huszárjem.

Veleposlanik Kokalj si je ogledal Slovenski kulturni in informacijski center Lipa v Monoštru, slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku, tamkajšnjo dvojezično osnovno šolo ter obiskal uredništvi časopisa Porabje in Radia Monošter.Svoj obisk v Porabju je zaključil s sprejemom za predstavnike manjšinskih institucij, predsednike manjšinskih samouprav in župane dvojezičnih občin. Ob tej priložnosti se je srečal tudi z zagovornico pravic slovenske manjšine Eriko Köles Kiss.

Veleposlanik Kokalj se je prisotnim zahvalil za njihov prispevek k ohranjanju slovenstva v Porabju in poudaril zavezanost slovenske države, Veleposlaništva RS v Budimpešti in Generalnega konzulata v Monoštru k pomoči manjšini pri ohranjanju nacionalne identitete in podpori gospodarskega razvoja območja, kjer živi.Na srečanju ga je spremljala pooblaščena ministrica Metka Lajnšček.