Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
26.07.2017  

V Budimpešti po novem tudi Ljubljanski trg

V Budimpešti so včeraj slovesno razglasili poimenovanje Ljubljanskega trga, ki leži na južnem delu ulic Bükköny in Sáfrány v XI. okrožju. Slovesnosti so se med drugim udeležili župana Budimpešte in Ljubljane István Tarlós in Zoran Jankovič, veleposlanici Slovenije in Madžarske Ksenija Škrilec in Edit Szilágyiné Bátorfi, Slovenci, ki živijo v Budimpešti, in madžarski gostje. Odločitev o poimenovanju Ljubljanskega trga je sprejel Mestni svet Budimpešte na pobudo veleposlanice Škrilec.

Župana Tarlós in Jankovič sta poudarila krepitev sodelovanja med Budimpešto in Ljubljano, ki je pomembno tudi za razvoj odnosov med Slovenijo in Madžarsko. Izrazila sta zadovoljstvo z naraščanjem števila slovenskih turistov, ki obiščejo Budimpešto in madžarskih, ki prihajajo v Ljubljano. Zavzela sta se nadaljnje poglabljanje stikov in prijateljstva med glavnima mestoma in državama.

Veleposlanica Škrilec je povedala, da si je ves čas prizadevala za povezovanje in krepitev prijateljstva dveh sosednjih držav. Poimenovanje trga v Budimpešti po slovenskem glavnem mestu je označila za enega najlepših dogodkov v svojem mandatu.