Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
26.07.2017  

Podelitev odlikovanja veleposlanici RS na Madžarskem Kseniji Škrilec

Minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjártó je veleposlanici Kseniji Škrilec predal odlikovanje Križ srednje stopnje madžarskega reda za zasluge za njeno predanost in vztrajnost pri poglabljanju in krepitvi slovensko-madžarskih odnosov na področju kulture, izobraževanja in gospodarstva. Ukaz o odlikovanju veleposlanice Škrilec je izdal madžarski predsednik János Áder .

Minister Szijjártó je v svojem nagovoru pohvalil delovanje in dosežke veleposlanice Ksenije Škrilec. Kot je dejal, so slovensko-madžarski odnosi najboljši v 25 letni zgodovini diplomatskih odnosov med državama. Izpostavil je vsestransko razvejano sodelovanje na političnem in gospodarskem področju, skupne infrastrukturne projekte in sodelovanje na regionalni ravni. Veleposlanici je zaželel uspešno nadaljevanje diplomatske kariere.

Veleposlanica Škrilec je v zahvalnem govoru izrazila zadovoljstvo z opravljenim delom in stanjem v razvoju dvostranskih odnosov med državama na vseh področjih. Poleg odličnih političnih odnosov, krepitve gospodarskega sodelovanja in pestre kulturne izmenjave se čedalje bolj poglabljajo tudi stiki med obema narodoma. Posebno vez med državama predstavljata narodnostni manjšini. Kot je povedala, ji je bilo v čast in veselje predstavljati Slovenijo in razvijati dobrososedske odnose ter prijateljstvo med Slovenijo in Madžarsko.