Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
06.04.2017  

Minister Erjavec na uradnem obisku gostil madžarskega kolega Szijjárta

Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Karla Erjavca se danes na uradnem obisku v Ljubljani mudi minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjártó. V pogovorih sta ministra največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju, vključno s skupnim interesom za izgradnjo prometnih in energetskih povezav, regionalnim vprašanjem ter aktualnih izzivom v EU in njeni soseščini.

 

Pri oceni dvostranskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko sta se ministra strinjala, da so odnosi odlični, brez odprtih političnih vprašanj. Letos državi obeležujeta 25 let vzpostavitve diplomatskih odnosov. V tem času je bil med državama vzpostavljen reden političen dialog na vseh ravneh, tudi s skupnimi zasedanji vlad. Minister Erjavec bo na povabilo ministra Szijjárta nagovoril madžarske veleposlanike na njihovem rednem letnem srečanju.

 

Pomemben povezovalni element med državama in narodoma predstavljata tudi obe manjšini in njuno sodelovanje v čezmejnih projektih.

 

V pogovoru so bile predstavljene možnosti za poglabljanje gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko. Posebna pozornost je bila namenjena krepitvi prometnih in energetskih povezav med  državama in v širšem prostoru srednje in vzhodne Evrope. Državi povezuje skupen interes za nadaljnji razvoj Luke Koper ter izgradnjo drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.

 

V okviru regionalnega sodelovanja sta ministra govorila o možnih oblikah vključevanja Slovenije v aktivnosti Višegrajske skupine, še posebej v času madžarskega predsedovanja V4. Ministra sta namenila precej pozornosti razmeram na Zahodnem Balkanu, kjer si obe državi prizadevata za vzpostavitev trajne stabilnosti in približevanje držav v regiji EU.

 

Ministra Erjavec in Szijjártó sta se dotaknila tudi  aktualnih vprašanj EU in mednarodne varnosti, kot so množične migracije, prihodnji razvoj EU, transatlantski odnosi ter razmere v vzhodnem in južnem sosedstvu EU.