Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
19.01.2017  

Obeležitev 25. Obletnice madžarskega priznanja Republike Slovenije

Budimpešta, 19. januar 2017 – v preddverju Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Madžarske je danes potekala slovesnost ob otvoritvi razstave zgodovinskih dokumentov, ki pričajo o pripravah na priznanje in vzpostavitev diplomatskih odnosov med državama. Madžarska je priznala Slovenijo 15. januarja 1992. Razstava bo v preddverju ministrstva na ogled do konca meseca januarja.

Uvodna nagovora sta imela veleposlanica RS v Budimpešti Ksenija Škrilec in  namestnik ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske László Szabó. Oba govornika sta oba poudarila dobrososedske in prijateljske odnose med državama, ki jih dodatno intenzivirata narodnostni manjšini, v zadnjem času pa vedno bolj tudi številni skupni projekti.

Namestnik zunanjega ministra Szabó je v tem kontekstu preteklo leto označil za ključno – omenil je skupno sejo vlad, povečanje števila mejnih prehodov, ki utrjujejo povezanost obmejnih območij ter izboljšanje infrastrukturnih povezav med državama. Napovedal je skorajšnjo organizacijo letošnje skupne seje vlad, ki jo narekujejo skupni interesi Slovenije in Madžarske na nekaterih novih bilateralnih projektih.

VP Škrilec je Madžarsko izpostavila v krogu tistih držav, ki so Slovenijo priznale med prvimi ter ob omembi 10-dnevne vojne poudarila prispevek Madžarske in njenih takratnih vodilnih politikov za dosego miroljubne rešitve v procesu osamosvajanja Slovenije. Kot temeljni element prijateljskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko je omenila dosledno spoštovanje in izpolnjevanje medsebojnih dogovorov in s sporazumi prevzetih mednarodnih obveznosti.

Slovesnega dogodka so se udeležili takratni minister za zunanje zadeve Madžarske Geza Jeszenszky, nekdanji madžarski veleposlaniki v Ljubljani, predstavnika slovenske manjšine in madžarske narodnostne skupnosti, številni veleposlaniki in ostali diplomati, nuncij, nekdanja predsednica madžarskega parlamenta Katalin Szili ter predstavniki slovenskega gospodarstva.

Slovenska in madžarska nacionalna televizija, ki sta se odzvali skupnemu vabilu veleposlaništva in MZZT, sta posneli uradni del otvoritve ter izjave nekaterih osrednjih udeležencev dogodka.

Madžarska nacionalna televizija M1 je ob 25. obletnici priznanja, dne 15. januarja 2017, sicer že objavila daljši prispevek, v katerem je izpostavila ključne mejnike slovenskega osamosvajanja, obdobju, dosežke in razvoj odnosov med državama.