Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
05.01.2017  

V ospredju 2. dneva diplomatskega posveta prihodnost EU in varnost

Brdo pri Kranju, 4. januar 2017 – Drugi dan diplomatskega posveta je minil v luči prihodnosti EU in varnosti. Udeležence sta uvodoma nagovorila premier dr. Miro Cerar in predsednik malteške vlade Joseph Muscat, ki sta osrednjo pozornost namenila razpravi o prihodnosti EU in varnosti. O slednji je potekala razprava tudi z ministrico za obrambo Andrejo Katič in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je spregovoril na temo 4. industrijske revolucije in digitalizacije, ter njenega pomena za Slovenijo. Z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom je potekala razprava o digitalizaciji in internacionalizaciji gospodarstva, z ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem pa so diplomati razpravljali o aktualnih projektih na področju pravosodja in postopkih pred ESČP. V okviru posveta je v Ljubljani potekala tudi javna razprava o prihodnosti EU s posebnim poudarkom na krepitvi evropske varnosti.


Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v nagovoru poudaril, da se svet sooča z zaostrenimi varnostnimi razmerami, med ključnimi izzivi pa je izpostavil migracije. Množične iregularne migracije po njegovih besedah še naprej ostajajo velik izziv za celotno mednarodno skupnost. "Slovenija je pri tem med posebej izpostavljenimi državami, zato smo na ta pojav še posebej pozorni," je dejal in se zavzel za iskanje celovitih pristopov, saj je le na ta način možno priti do trajnih rešitev. EU mora še naprej izkazovati, solidarnost, odgovornost in človečnost pri obravnavanju vprašanja migracij, hkrati pa upoštevati svoje integracijske sposobnosti ter uveljaviti nadzorovan in varen vstop tistim migrantom, ki izpolnjujejo jasno določene pogoje, je poudaril predsednik vlade.

 

Slovenske diplomate je nagovoril tudi Joseph Muscat, predsednik vlade Malte, ki je 1. januarja prevzela polletno predsedovanje EU. Napovedal je, da se bo njegova država med predsedovanjem EU osredotočila na vprašanja migracij, enotnega trga, povezanosti in enotnosti EU, evropski soseščini, socialni vključenosti, varnosti in morju. 

 

O vprašanju migracij je potekala tudi razprava z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki je diplomatom predstavila aktivnosti Slovenije na tem področju. Ministrica za obrambo Andreja Katič je povedala, da je poglobljeno sodelovanje na področju obrambe postala politična, ekonomska in strateška potreba.

 

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je spregovoril na temo 4. industrijske revolucije in digitalizacije, ter njenega pomena za Slovenijo. Povedal je, da je Slovenija na področju digitalizacije konkurenčna, nastopati pa moramo še bolj povezano, kar je tudi eden od ključnih elementov iniciative Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi, v kateri prepoznavamo priložnosti za Slovenijo v moderni digitalni družbi.

 

Z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom je potekala razprava o digitalizaciji in prioritetnih trgih internacionalizacije slovenskih izvoznih podjetij, z ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem pa so diplomati razpravljali o aktualnih projektih na področju pravosodja in postopkih pred ESČP.

 

V okviru posveta diplomacije je  v Ljubljani potekala tudi okrogla miza o prihodnosti EU, na kateri  so sodelovali strokovnjaki za evropsko politiko in varnost.