Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
01.07.2021  

Sprejem ob 30. obletnici osamosvojitve RS in začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU, 1. julij 2021

Na gradu v Budimpešti smo 1. julija obeležili dan državnosti in 30. obletnico osamosvojitve Slovenije ter slovenske vojske. Posebno pozornost smo namenili tudi začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Na slovesnosti se je zbralo veliko slovenskih in tujih gostov, ki sta jih nagovorila Simon Konobelj, začasni odpravnik poslov na našem veleposlaništvu in namestnik državnega sekretarja na Ministrstvu za pravosodje Madžarske, Tamás Szilágyi.

Goste so ob prihodu pozdravili tudi novoimenovani veleposlanik Slovenije na Madžarskem dr. Marjan Cencen, diplomata veleposlaništva Jana Strgar in Igor Lakota ter vojaški ataše, ki Madžarsko pokriva iz Slovenije, podpolkovnik Jože Sladič.

Na sprejemu se je zbralo veliko tujih, madžarskih in slovenskih gostov iz vseh sfer (politične in ekonomske zadeve, kultura, konzulara). Prisotni so bili tudi predstavniki madžarskega parlamenta, na čelu z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu,  Eriko Köleš Kiss, kakor tudi predstavniki vseh ministrstev, vojske in kabineta madžarske vlade. Prisotni so bili tudi predstavniki slovenskih organizacij, tudi iz Porabja ter Državne slovenske samouprave in lokalnih oblasti iz regije. Na sprejemu je bila tudi Generalna konzulka iz Monoštra, Metka Lajnšček.

Med udeleženci je bilo tudi nekaj predstavnikov slovenskih podjetij: Luka Koper, Slovenske železnice in Eti.

Kulturni program sprejema je obogatil priznani moški pevski zbor, oktet Gallus iz Ribnice, ki je zapel obe himni ter nekaj lepih slovenskih narodnih pesmi. Na stojnicah na dvorišču so se s svojimi dobrotami predstavili Slovenska vzorčna kmetija iz Porabja, A Sonkás s kraškim pršutom in mlado startup podjetje iz Slovenije, La Popsi. Na sprejemu smo gostom postregli penino ter vina Klet Brda.