Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
22.09.2008  

Prireditev v počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja

18. septembra je na VBP potekala prireditev v počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja s slavnostnim govornikom škofom evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Gezo Ernišo, ki je tudi odprl razstavo Kluba digitalne vizualnosti iz Rakičana o evangeličanski kulturno-sakralni dediščini v Prekmurju.

Po uvodnem pozdravu VP Lipiča je mag. Geza Erniša je spregovoril o izjemni vlogi Primoža Trubarja kot avtorja prvih slovenskih tiskanih knjig, utemeljitelja slovenske pisne kulture in slovenskega jezika. Njegovo delo je uvrstilo Slovence v evropske kulturne premike tistega časa, hkrati pa je v marsičem presegal svoj čas in je s svojim velikim delom omogočil slovenskemu narodu "stati inu obstati".

Prisotne je nagovoril tudi Geza Farkaš, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. Društvo si prizadeva ohranjati spomin in sporočilo Primoža Trubarja v današnjem času ter vsestransko seznanjati slovensko družbo z vsebino in pomenom protestantskih dosežkov pri razvoju slovenske kulturne dediščine.

Prireditve se je udeležil tudi škof evangeličanske cerkve na Madžarskem Péter Gáncs, ki je v svojem pozdravu prisotnim izpostavil prijateljstvo med slovenskim in madžarskim narodom ter skupne vezi na področju evangeličanske dediščine.

Sledila je otvoritev fotografske razstave Kluba digitalne vizualnosti iz Rakičana o evangeličanski kulturno-religiozni dediščini v Prekmurju, s poudarkom na sakralnih objektih in njihovi umeščenosti v prekmursko pokrajino.