Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
26.02.2010  

Vrh Podonavskih držav v Budimpešti

V Budimpešti je 25. februarja 2010 potekal vrh Podonavskih držav, ki se ga je udeležila tudi slovenska delegacija, katero je vodila državna sekretarka v Službi Vlade RS za razvoj in evropske zadeve mag. Andreja Jerina, v delegaciji je bila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Madžarski Darja Bavdaž Kuret. Državna sekretarka mag. Andreja Jerina se je 26. februarja udeležila tudi druge konference o Podonavski strategiji, ki jo je v Budimpešti sočasno organizirala Evropska komisija.

Madžarska kot bodoča predsedujoča Svetu EU v prvi polovici 2011 je vrh organizirala v sklopu priprave Strategije EU za Podonavsko regijo. Srečanja so se poleg gostitelja vrha, madžarskega predsednika vlade Gordona Bajnaija udeležili še predstavniki vlad Avstrije, Bolgarije, Moldove in Romunije, evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn in drugi visoki predstavniki držav, nekaterih dežel in mest tega območja. Namen vrha je bila potrditev politične podpore držav Podonavske regije pripravi Podonavske strategije. V ta namen je bila ob tej priložnosti sprejeta posebna politična deklaracija. V deklaraciji so države izpostavile pomen Podonavske regije v širšem prostoru ter se zavzele za tesnejše sodelovanje na osnovi konkretnih projektov širšega pomena, tako na področju boljše infrastrukturne povezanosti, energetske oskrbe, varovanja okolja in voda kot tudi na področju boljšega pretoka ljudi, znanja in izkušenj ter sodelovanja v gospodarstvu, z namenom, da se pospeši trajnostno usmerjen razvoj v tem delu Evrope.

V okviru delovnega kosila vodij delegacij je državna sekretarka Jerina predstavila slovenska stališča in pobude sodelovanja v okviru Podonavske strategije. Slovenska stališča so zlasti med državami Jugovzhodne Evrope naletela na zelo dober odziv.