Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
15.02.2010  

Otvoritev meseca slovenske kulture v Békéscsabi

12. februarja 2010 je v mestu Békéscsaba potekala otvoritev meseca slovenske kulture v okviru mednarodnega leta gledališča Jókai s premierno uprizoritvijo drame Draga Jančarja "Halštat" v madžarskem prevodu. Slovenski pisatelj je ob tej priložnosti imel tudi srečanje z madžarskimi dramaturgi ter zainteresiranimi bralci.

Popoldne je bila slovesna otvoritev fotografske razstave Urada vlade za komuniciranje "Plečnikova Ljubljana", ki je delo fotografov Staneta Jeršiča ter Barbare Jakše Jeršič, ter tiskovna konferenca za slovenske in madžarske medije. Zvečer je bil sprejem, na katerem so gostitelji predstavili znamenitosti slovenske kulinarike skupaj s tradicionalnimi jedi županije Békés.

Kulturnih dogodkov ob otvoritvi meseca slovenske kulture sta se udeležila tudi predsednik županije Békés László Domokos ter župan mesta Békéscsaba Gyula Vantara.

V okviru meseca slovenske kulture v Békéscsabi bo veleposlaništvo skupaj z gledališčem Jókai organiziralo tudi koncert godalnega kvarteta z Akademije za glasbo v Ljubljani, ki bo 23. februarja 2010, ter predvajanje dveh slovenskih filmov z madžarskim prevodom v kino klubu.