Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
26.01.2011  

Predstavitev knjige mag. Vasje Klavore "Doberdob. Kraško bojišče, 1915-1916" v madžarskem prevodu

Slovesna predstavitev knjige podpredsednika Državnega zbora RS mag. Vasje Klavore "Doberdob. Kraško bojišče, 1915-1916" v madžarskem prevodu je potekala 25. januarja 2010 ob 15. uri v prostorih Inštituta in muzeja vojaške zgodovine v Budimpešti. Dogodek je priredilo Veleposlaništvo RS v Budimpešti v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo RM in madžarskim Inštitutom in muzejem vojaške zgodovine.

Predstavitve knjige so se poleg avtorja, podpredsednika Državnega zbora RS mag. Vasje Klavore, ministra za obrambo RM dr. Csabe Hendeja, državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo RM Lajosa Fodorja, namestnika direktorja Inštituta in muzeja vojaške zgodovine dr. Vilmosa Kovácsa ter veleposlanice Darje Bavdaž Kuret udeležili tudi številni veleposlaniki in vojaški atašeji v Budimpešti, visoki predstavniki madžarskih ministrstev in drugi visoki gosti.

Minister za obrambo RM dr. Csaba Hende je v svojem nagovoru povedal, da so se na soški fronti v prvi svetovni vojni skupaj bojevali slovenski, madžarski in vojaki številnih drugih srednjeevropskih narodov, s katerimi si delimo skupno preteklost in skupno prihodnost. Skoraj ni bilo madžarske družine, katere sorodniki ne bi trpeli ali padli v vojnih spopadih na soški fronti. Grozote prve svetovne vojne so bile šokantne, kljub temu pa so bila to tudi leta domoljubja, poguma, odpovedovanja in tovarištva. Minister je počastil spomin vseh padlih, ki jih ne smemo pozabiti. Izrazil je hvaležnost avtorju za knjigo, ki je pomembna tudi za Madžare in ohranja spomin na padle madžarske vojake.

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je izpostavila pomen knjige, ki govori o skupni slovensko-madžarski zgodovini, zgodovinski povezanosti in prijateljstvu. Narodi, ki so pred več kot 90 leti bojevali na soški fronti, so danes zavezniki, združeni v evropskih in atlantskih povezavah. Sodelovanje in skupne vrednote so Evropi prinesle blagostanje, mir in varnost.

Avtor knjige mag. Vasja Klavora je izrazil zadovoljstvo, da je njegova knjiga na Madžarskem deležna velikega zanimanja. Menil je, da je pomembno, da prihodnje generacije vedo, kaj se je dogajalo v vojnih letih. Knjiga je tudi poklon junaštvu madžarskih vojakov, ki so se borili daleč od doma na neprijaznem, goratem terenu. Mag. Klavora se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri projektu izdaje knjige v madžarskem prevodu, posebej prijatelju Gáborju Óváriju, ki je s strokovnimi informacijami pomagal pri nastanku knjige.

Foto: Krasznai-Nehrebeczky Mária