Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
08.02.2010  

Slovenski kulturni praznik na VBP

Na VBP smo v petek, 5. februarja 2010, ob 18. uri s kulturno prireditvijo in sprejemom obeležili slovenski kulturni praznik.

Program prireditve je obsegal predstavitev dvojezične zvočne knjige Rože noči - Antologija sodobne slovenske poezije, ki so jo predstavili urednik Péter Dóczy, njegova sodelavka Tímea Vertig in prevajalec Zsolt Lukács. Zvočna knjiga Rože noči v slovenskem in madžarskem jeziku predstavlja 37 pesmi 6 slovenskih najbolj uveljavljenih pesnikov (Srečko Kosovel, Edvard Kocbek, Svetlana Makarovič, Dane Zajc, Gregor Strniša in Tomaž Šalamun). Pesmi so v slovenščini prebirali študentje slovenskega jezika na univerzi ELTE v Budimpešti.

Sledila je otvoritev razstave spremljajočih grafik iz zvočne knjige Rože noči ilustratorke in grafičarke Zsuzse L. Farkas. Grafične upodobitve, ki so vključene v zgoščenko Rože noči, obsegajo motive iz pesmi, portrete pesnikov, njihovih rokopisov, ipd. Razstava bo na ogled na VBP do konca meseca februarja 2010.

Zvočna knjiga Rože noči predstavlja pomemben prispevek k slovensko-madžarskem kulturnem dialogu, saj najbolj uveljavljene sodobne slovenske pesnike predstavlja madžarskemu občinstvu.