Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
29.10.2021  

Pogoji vstopa na Madžarsko in zaščitni ukrepi v državi, 29. oktober 2021

Obveščamo, da bodo s 1. novembrom 2021 ponovno obvezne maske na vseh sredstvih javnega prevoza, medtem ko bodo od 1. novembra 2021 obiski v bolnišnicah prepovedani. 

Od 1. novembra dalje bodo maske obvezne tudi v gledališčih, kinematografih in knjižnicah, ki jih upravlja mesto Budimpešta.

Še vedno velja, da slovenski državljani (ureditev od 23. junija 2021 dalje) lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Od 3. julija 2021 dalje, ko je bilo na Madžarskem cepljenih 5,5 milijona prebivalcev,  tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti niti PCR testa.

Opozarjamo, da si madžarski organizatorji dogodkov in prireditev pridržujejo pravico, da sami določijo stopnjo in način zaščite na samem dogodku, zato priporočamo, da se za konkretne informacije obrnete na organizatorja dogodka.

Dodajamo tudi povezavi do seznama institucij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem. Ob tem opozarjamo, da večina zdravstvenih institucij čez vikend in čez praznike ne dela:

www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

hivataloscovidteszt.hu/en/

Od 3. julija dalje na Madžarskem veljajo naslednje sprostitve ukrepov:

- maske niso več obvezne, z izjemo bolnišnic, socialnih in zdravstvenih zavodov (sprememba: od 1. novembra 2021 je nošenje mask obvezno na vseh sredstvih javnega prevoza, v Budimpešti pa tudi v gledališčih, kinematografih in knjižnicah); masko sicer lahko nosi vsak, ki jo želi nositi;

- potrdila o cepljenju ni več potrebno predložiti v restavracijah, nastanitvah, rekreacijskih objektih, na kulturnih prireditvah in na predstavah s predhodno rezerviranimi sedeži;

- v trgovinah ohranjanje medsebojne razdalje in omejevanje števila kupcev ni več potrebno;

- število udeležencev, dovoljenih na zasebnih in družinskih prireditvah se je povečalo s 50 na 100, na porokah pa z 200 na 400;

- za športne, glasbene in plesne prireditve ter prireditve v zaprtih prostorih ali na prostem z več kot 500 udeleženci ostajajo v veljavi prejšnji predpisi (omejitev števila udeležencev, zahteva predložitve potrdila o cepljenju). 

V vseh primerih opozarjamo, da si lastniki restavracij, hotelov in drugih ustanov pridržujejo pravico, da lahko sami določijo stopnjo in način zaščite za vstop, zato priporočamo, da se glede tega obrnete neposredno na hotel, restavracijo, muzej itd. ali stopnjo in način zaščite za vstop preverite na njihovi spletni strani.