Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
18.10.2018  

Predsednik republike sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, dan pred uradnim obiskom predsednika Madžarske Jánosa Áderja, sprejel na pogovor predstavnike slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, ki so ga seznanili s položajem slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in z njihovimi pričakovanji.

Predsednik Pahor je izpostavil, da jutrišnji uradni obisk madžarskega predsednika sodi v okvir prizadevanj Slovenije, da z vsemi štirimi sosednjimi državami ohranja zgledne, urejene in iskrene prijateljske odnose. Sogovorniki so se strinjali, da so odnosi med državama prijateljski, z rednim in odprtim političnim dialogom na vseh ravneh. Prav dobri politični odnosi s sosednjo Madžarski lahko namreč največ prispevajo k boljšim pogojem in naklonjenemu odnosu do slovenske narodne skupnosti.

 Predstavniki slovenske narodne skupnosti so izrazili zadovoljstvo, da se položaj slovenske narodne skupnosti v zadnjih letih izboljšuje, tako pri zagotavljanju njihovih pravic, ohranjanju slovenskega jezika in kulture, kot tudi pri financiranju dejavnosti narodne skupnosti. Še posebej so pozdravili priložnost, da lahko vodijo priprave razvojnega programa za Porabje kot posebnega pilotnega projekta. Ocenjujejo, da gre za pomembno priložnost za preboj v razvoju Porabja in pri tem pričakujejo nadaljnjo podporo tako madžarskih kot slovenskih oblasti. Izrazili so tudi pričakovanje, da bodo ob pomoči obeh držav vzpostavljeni ustrezni mehanizmi za spodbujanje investicij slovenskih podjetij v Porabju.

 Zahvalili so se predsedniku republike, da v okviru meddržavnega dialoga spodbuja reševanje odprtih vprašanj, prepoznanih s strani manjšine, za zagotovitev nadaljnjega razvoja skupnosti. Predsednik republike pa se je navzočim zahvalil za njihovo dosedanje uspešno delo in medsebojno vzorno sodelovanje.

 Srečanja so se udeležili Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, Martin Ropoš, predsednik Državne Slovenske samouprave, Erika Köles Kiss, predstavnica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu, Peter J. Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Robert Kokalj, veleposlanik RS na Madžarskem, in dr. Boris Jesih, generalni konzul RS v Monoštru.