Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
02.12.2008  

Zaključen Festival sodobne drame v Budimpešti, na katerem je bila častna gostja Slovenija

28. novembra je v Kulturnem centru Pataky v Budimpešti potekal sprejem ob zaključku Festivala sodobne drame, ki ga je veleposlaništvo priredilo za sodelujoče igralce iz Slovenije, organizatorje, sponzorje, Slovence živeče v Budimpešti in GK v Monoštru, prijatelje veleposlaništva ter diplomatski zbor.

 

Festival sodobne drame je bil osrednji kulturni dogodek letošnje jeseni v Budimpešti ter eden izmed najpomembnejših in najodmevnejših slovenskih kulturnih dogodkov na Madžarskem. V času od 22. do 29. novembra so na različnih lokacijah v Budimpešti nastopile štiri gledališke skupine (Via Negativa s predstavama Out in Would Would Not, Inštitut Emanat s predstavo Expensive Darlings, Slovensko Mladinsko Gledališče s predstavo Fragile! ter Simona Semenič s predstavo I, victim), predvajanih je bilo pet slovenskih filmov (Kratki stiki, Ruševine, Varuh meje, Pod njenim oknom, Ekspres ekspres), potekali so tudi simpozij o slovenskem gledališču "Made in Slovenia" (na njem je med drugimi sodelovalo slovensko dramsko društvo MASKA), branje dramskega dela Hodnik Matjaža Zupančiča v madžarskem prevodu in koncert skupine Fake Orchestra.

 

Pokroviteljica festivala je bila državna sekretarka za mednarodne zadeve na Ministrstvu za šolstvo in kulturo Republike Madžarske Katalin Bogyay, ki je tudi priredila sprejem ob otvoritvi festivala 22. novembra (po predstavi Out Vie Negative). K izvedbi slovenskega programa na festivalu so odločilno prispevali sponzorji (HSE, Krka, Luka Koper, Viator Vektor, K&H banka), za kar se jim lepo zahvaljujemo. Posebna zahvala gre tudi Filmskemu skladu RS, ki je omogočil izvedbo filmskega dela festivala.