Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
01.12.2009  

Drugo delovno srečanje slovenske in madžarske vlade

Na gradu Festetics (Keszthely) ob Blatnem jezeru je 27. novembra 2009. potekalo drugo delovno srečanje vlad Republike Slovenije in Republike Madžarske pod vodstvom predsednikov vlad Boruta Pahorja in Gordona Bajnaia. Srečanje je po mnenju obeh strani znak zelo dobrih odnosov med državama. Ob tem sta premiera še posebej poudarila, da morata državi obema manjšinama zagotoviti pogoje za kakovostno življenje, brez potrebe po asimilaciji z matičnim narodom.

Izhodišče pogovorov predsednikov vlad, obeh pristojnih ministrov ter predstavnikov narodnostnih skupnosti so bili rezultati nedavnega zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarski narodnostni skupnosti v Sloveniji in slovenski na Madžarskem. Izpostavljen je bil pomen sistemskega financiranja slovenske narodnostne skupnosti, pa tudi nujna prometna infrastruktura, ki bo ljudem na obmejnem območju pomembno olajšala vsakodnevno življenje. Cesta Gornji Senik-Verica bo po besedah madžarskega premiera Bajnaia v letu in pol predana svojemu namenu.

Tema pogovorov so bile tudi možne oblike sodelovanja v pripravah Madžarske na predsedovanje Svetu Evropske unije leta 2011. V tej luči je bila s strani zunanjih ministrov obeh držav, Samuela Žbogarja in dr. Pétra Balázsa, podpisana tudi Skupna izjava o evro-atlantski prihodnosti regije Zahodnega Balkana, saj se vladi strinjata, da je potrebno zagotoviti kontinuiteto osredotočenosti na regijo s strani prihajajočih predsedstev. Ob tem je madžarski predsednik vlade Sloveniji čestital ob podpisu arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Na gospodarskem področju sta si Vladi RS in RM izmenjali stališča glede načinov reševanja finančne in gospodarske krize ter se zavzeli za spodbujanje investicij in krepitev sodelovanja med malimi in srednje velikimi podjetji na obeh straneh meje. V okviru delovnega srečanja so ministri poudarili tudi pomen slovensko-madžarskega čezmejnega programa sodelovanja ter izrazili podporo manjšinskim projektom. Za gospodarsko sodelovanje je strateškega pomena izgradnja manjkajočih infrastrukturnih in energetskih povezav med državama oz. njihova posodobitev, k čemur sta se vladi zavezali z Memorandumom o sodelovanju na področju energetike, ki sta ga podpisala minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik in minister za promet, telekomunikacije in energetiko Péter Hónig.

Generalni direktor Carinske uprave RS in generalni direktor Carinske in finančne straže RM dr. János Nagy sta podpisala Pismo o nameri o izmenjavi tajnih podatkov med carinskimi službami.

Na srečanju sta se vladi vzajemno seznanili tudi o ukrepih za obvladovanje nove gripe, državni sekretar prim.dr. Ivan Eržen in minister za zdravje dr. Tamás Székely pa sta podpisala Program sodelovanja na področju zdravstva za leti 2010 – 2011.

Ob robu delovnega srečanja slovenske in madžarske vlade je v potekalo tudi zasedanje vodstva slovensko-madžarskega poslovnega sveta ter bilateralni pogovori podjetij s področja logistike, bančnega sektorja in nacionalnih trgovskih verig.