Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
19.11.2009  

Slovo od veleposlanice Ide Močivnik

Veleposlaništvo RS v Budimpešti sporoča žalostno vest, da je nekdanja veleposlanica RS v Budimpešti gospa Ida Močivnik umrla po težki in dolgi bolezni 17. novembra 2009.

 

Ida Močivnik se je rodila 13. julija leta 1942 v Opatjem selu. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani leta 1965. Kariero je začela in nadaljevala na področju mednarodnih odnosov v republiških in zveznih ustanovah RS oz. SFRJ. Od sredine osemdesetih let je delala kot zunanjepolitična svetovalka v predsedstvu RS. Kot zunanjepolitična svetovalka prvega predsednika samostojne Slovenije je tvorno sodelovala pri oblikovanju in razvoju slovenske diplomacije. 

 

Leta 1998 je bila imenovana za izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Slovenije na Madžarskem, kasneje tudi za veleposlanico v Ukrajini, Moldaviji in Bolgariji s sedežem v Budimpešti. Svoje delo pri razvijanju odnosov Slovenije z Madžarsko in ostalimi državami akreditacije je opravljala s posebno požrtvovalnostjo in ognjem. Med najpomembnejše dosežke svojega mandata je štela otvoritev neposredne železniške povezave med Slovenijo in Madžarsko maja 2001 ter otvoritev sedmega mejnega prehoda med državama pri Verici (Kétvölgy) in Čepincih. Veliko pozornosti je posvečala Porabskim Slovencem in izboljšanju njihovega položaja ter njihove gospodarske osnove. Posebnega pomena za manjšino je bilo odprtje Slovenskega informativnega in kulturnega centra ter Generalnega konzulata RS v Monoštru novembra 1998 ter začetek delovanja radia v Monoštru junija 2000.

 

S posebnim posluhom za kulturo je vzpodbujala nove povezave na področju kulture med Slovenijo in Madžarsko. V njenem mandatu je na svetovno uveljavljeni Madžarski glasbeni akademiji v Budimpešti z recitalom nastopila Dubravka Tomšič Srebotnjak.

 

Priznanje njenemu uspešnemu delu so tudi odlikovanja, ki jih je prejela ob koncu mandata: od predsednika Republike Madžarske dr. Ferenca Mádla Križ reda za zasluge Republike Madžarske za njene zasluge pri razvijanju in negovanju madžarsko-slovenskih dobrososedskih odnosov, od ministra za promet in vodno gospodarstvo Republike Madžarske dr. Jánosa Fónagya spominska medalja Széchenyi za prispevek pri razvoju madžarsko-slovenskega infrastrukturnega sodelovanja, od predsednika Republike Bolgarije Georgija Parvanova Odlikovanje prvega razreda za posebne zasluge pri utrjevanju in razvijanju odnosov med Republiko Bolgarijo in Republiko Slovenijo.

 

Veleposlanico Ido Močivnik bomo ohranili v našem spominu in v naših srcih kot žensko s posebno srčno kulturo in pokončno držo v vseh okoliščinah.

 

Od veleposlanice Ide Močivnik se bodo sorodniki, sodelavci in prijatelji poslovili 20. novembra 2009 na pokopališču v rojstni vasi v Opatjem selu ob 15.00 uri.