Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
30.03.2009  

Informacija o volitvah EP

OBVESTILO SLOVENSKIM DRŽAVLJANOM NA MADŽARSKEM

GLEDE VOLITEV POSLANCEV V EVROPSKI PARLAMENT, 7. JUNIJA 2009

 

 

  1. Slovenski državljani s stalnim prebivališčem na Madžarskem

 

Slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini in vpisani v Posebni volilni imenik (PVI) bodo po pošti prejeli obvestilo o volitvah. Ti volivci imajo možnost glasovanja po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu (DKP) in jim ni potrebno sporočati kako bodo uresničevali volilno pravico – ali po pošti ali na DKP. Slovenski državljani, ki so vpisani v PVI, se lahko odločijo tudi za glasovanje v Sloveniji na dan 7.6.2009, vendar morajo svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji in sicer najkasneje do 4.6.2009.

 

Na Veleposlaništvu RS v Budimpešti je razgrnjen Posebni volilni imenik. Vsak državljan ga ima pravico pregledati in zahtevati popravek. Državljan lahko zahteva popravek, če sam ali kdo drug ni vpisan v volilni imenik; če je vpisan kdo, ki nima volilne pravice; če je vpisana oseba, ki je umrla; če je nepravilno vpisano osebno ime ali drug podatek, ki se nanaša nanj ali na koga drugega. Popravek imenika lahko državljan zahteva ustno ali pisno pri DKP najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja, to je do 23. maja 2009.

 

 

  1. Slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji

 

Slovenski državljani s prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki v tujini začasno prebivajo ali se bodo na dan volitev nahajali v tujini, lahko zahtevke za glasovanje po pošti ali na DKP posredujejo Državni volilni komisiji na naslov Slovenska 56, SI 1000 Ljubljana. Zahtevek se lahko posreduje neposredno na omenjeni naslov, po faksu na št. +386 1 4331269 ali po elektronski pošti na naslov: rvk(at)gov.si – na elektronski naslov se (zaradi podpisa) lahko posredujejo le skenirani zahtevki volivcev.

Obrazec zahtevka za glasovanje po pošti ali na DKP je objavljen na spletni strani Državne volilne komisije: www.dvk.gov.si. Zahtevke je potrebno posredovati do 8.5.2009.