Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
18.05.2010  

22. maj, dan slovenske diplomacije

Dan slovenske diplomacije je slovenska vlada določila leta 2004. Vlada se je odločila za 22. maj, ker je bila na ta dan leta 1992 Slovenija sprejeta v Organizacijo združenih narodov. S članstvom v tej svetovni organizaciji je bil zaokrožen proces mednarodnega priznanja Slovenije, področje slovenske zunanje politike pa se je razširilo na celotno mednarodno skupnost.

Na simbolni ravni je to dan, ko je Slovenija postala del največje družine držav na svetu, zato je to tudi dan spomina na vse prehojene poti in predane ljudi, ki so s svojimi prizadevanji sooblikovali pomemben instrument neodvisne slovenske države, kakor tudi priložnost za razmislek o aktualnih in prihajajočih nalogah in izzivih za Slovenijo in njeno diplomacijo na mednarodnem področju.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije ob dnevu slovenske diplomacije tradicionalno prireja dan odprtih vrat, v okviru katerega je predviden voden ogled stavb ministrstva - Mladike in Liceja, ki sta izjemna primera secesijske arhitekture v Ljubljani. Obiskovalce bo ob tej priložnosti nagovoril minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.