Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
28.05.2020  

Odprtje meje med Republiko Slovenijo in Madžarsko, 28. maj 2020

Obveščamo, da je meja med Madžarsko in Slovenijo na osnovi vzajemnega dogovora med ministrom za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anžetom Logarjem in ministrom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétrom Szijjártóm od 28. maja 2020 dalje znova odprta za državljane Slovenije in Madžarske.

Vlada Republike Slovenije je pred dnevi uvedla seznam držav, iz katerih lahko vstopajo osebe v Republiko Slovenijo in sicer v skladu s prvim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 68/20 in 71/20). Z današnjim dnem je Vlada Republike Slovenije na omenjeni seznam kot drugo državo uvrstila tudi Madžarsko.

Skladno z zgoraj omenjeno odločitvijo lahko na ozemlje Slovenije in Madžarske vstopajo državljani obeh držav, v kolikor se na meji ne pojavi sum, da je oseba okužena s COVID-19.

Ukrep odprtja meje se nanaša tudi na tranzit in na letališče v Budimpešti, ki ga lahko odslej naprej slovenski državljani znova uporabljajo brez vnaprejšnjega zaprošanja za posebna dovoljenja. Slovenski državljani morajo po vstopu na letališče v Budimpešti zapustiti državo po najkrajši poti. Na poti se lahko ustavljajo samo na določenih bencinskih servisih, ki so označeni za tranzit.