Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
12.03.2020  

Koronavirus (COVID-19) - aktualno

Obveščamo vas, da za vstop državljanov Slovenije na Madžarsko ni omejitev, pristojni policijski in zdravstveni organi na slovensko-madžarski meji pa z 12. marcem uvajajo mejni nadzor s Slovenijo ter opravljajo naključne kontrole potovalnih dokumentov in zdravstvenega stanja potnikov (ukrep je začel veljati 12. marca 2020 ob 00:00 uri). Prehajanje iz Madžarske v Slovenijo je možno le na naslednjih dveh mejnih prehodih: Dolga vas-Rédics in Pince-Tornyiszentmiklós. Ostali mejni cestni prehodi bodo zaprti.

Mednarodni železniški potniški promet preko mejnih prehodov izven zgoraj posebej navedenih mejnih prehodov prav tako ne bo mogoč.

Na ozemlje Madžarske je prepovedan vstop za mednarodni potniški promet, ki prihaja iz območja Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana, kar velja brez izjeme. Gre za mednarodni prevoz potnikov z vlaki, avtobusi ali civilnimi letali. Izjemo od te prepovedi vstopa predstavlja letalski tranzit, ki se čez ozemlje Madžarske izvede brez postankov.

Madžarskim državljanom, ki prihajajo iz teh območij, je vstop v Madžarsko dovoljen, vendar morajo ob vstopu opraviti zdravniški pregled. Madžarske državljane, za katere se ob zdravstvenem pregledu potrdi sum, da so okuženi s COVID-19, se napoti v karanteno. Če se sum okuženosti s COVID-19 ne potrdi, mora madžarski državljan kljub temu za obdobje 14 dni v samoizolacijo.

Uvedeni ukrepi omejevanja se ne nanašajo na transport blaga z izjemo tovornih vozil, ki prihajajo iz Italije.

Za zmanjšanje tveganja za širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) je Madžarska sicer 11. marca 2020 razglasila izredne razmere na celotnem njenem ozemlju. 

Predlagamo, da za dodatne informacije poleg uradne strani HU organov spremljate tudi spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki se redno posodablja.