Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
07.09.2021  

Koncert Perpetuum Jazzile "Evropa brez meja" v Budimpešti, 4. september 2021

V počastitev slovenskega predsedovanja Svetu EU je v Mestni hiši v Budimpešti v soboto, 4. septembra 2021, nastopila slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile. Skupina se je tokrat drugič v živo predstavila madžarskemu občinstvu, ki sta ga nagovorila veleposlanik Republike Slovenije na Madžarskem dr. Marjan Cencen in namestnica župana za kulturo Erzsébet Gy. Németh. Med občinstvom so bili tudi Slovenci, živeči na Madžarskem, veleposlaniki in predstavniki diplomatskega zbora ter prijatelji veleposlaništva Slovenije v Budimpešti.

Fotografije sta prispevala UKOM in VBP.

Skupina Perpetuum Jazzile je v polno zasedenemu atriju Mestne hiše navdušila s svojimi največjimi uspešnicami popularne glasbe ter z nekaterimi novimi priredbami, njihova skupna vizija je »Evropa brez meja«. V razgiban in duhovit program so vključili tudi slovenske skladbe, ki jih je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom.

Perpetuum Jazzile je sodeloval tudi pri promocijskem filmu slovenskega predsedovanja Svetu EU, v katerem so za glasbeno ozadje izvedli Zdravljico, uglasbeno pesnitev dr. Franceta Prešerna, katere sedma kitica je slovenska himna. Ustvarjalna ekipa mednarodno priznanega režiserja Mitja Okorna jo je v sodelovanju s Perpetuum Jazzile posnela v povsem novem aranžmaju, ki je poseben tudi zato, ker pevce v ozadju spremlja simfonični orkester. Do zdaj so namreč pevci v zboru vse »posebne učinke« ustvarili s svojimi glasovi.

Koncert je potekal v soorganizaciji Urada vlade za komuniciranje Republike Slovenije, Mestne hiše v Budimpešti  in Veleposlaništva Republike Slovenije.