Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
25.10.2021  

Pogoji vstopa na Madžarsko in sprostitve ukrepov, 25. oktober 2021

Aktualno stanje glede zaščitnih ukrepov na Madžarskem, prestop meje

Še vedno velja, da slovenski državljani (ureditev od 23. junija 2021 dalje) lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Vse od 3. julija 2021 dalje tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti niti PCR testa.

Ob zapisanem dodajamo, da si madžarski organizatorji dogodkov in prireditev pridržujejo pravico, da sami določijo stopnjo in način zaščite na samem dogodku, zato priporočamo, da se za konkretne informacije obrnete na organizatorja dogodka.

Dodajamo tudi povezavi do seznama institucij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem. Ob tem opozarjamo, da večina zdravstvenih institucij čez vikend ne dela:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

https://hivataloscovidteszt.hu/en/

Sproščanje ukrepov na Madžarskem, v veljavi po 23. juniju

Od trenutka, ko so na Madžarskem cepili 5,5 mio. ljudi, veljajo naslednje sprostitve ukrepov:

- maske niso več obvezne, z izjemo bolnišnic in socialnih zavodov; masko lahko nosi vsak, ki jo želi nositi;
- potrdila o cepljenju ni več potrebno predložiti v restavracijah, nastanitvah, rekreacijskih objektih, na kulturnih prireditvah in na predstavah s predhodno rezerviranimi sedeži;
- v trgovinah ohranjanje medsebojne razdalje in omejevanje števila kupcev ni več potrebno;
- število udeležencev, dovoljenih na zasebnih in družinskih prireditvah se je povečalo s 50 na 100, na porokah pa z 200 na 400;
- za športne, glasbene in plesne prireditve ter prireditve v zaprtih prostorih ali na prostem z več kot 500 udeleženci ostajajo v veljavi prejšnji predpisi (omejitev števila udeležencev, zahteva predložitve potrdila o cepljenju). Mladoletniki se teh prireditev lahko udeležujejo le z veljavnim potrdilom o cepljenju ali če so s skrbnikom, ki mu je dovoljen vstop (ki lahko predloži potrdilo o cepljenju).

Foto: police.hu

Madžarska omogoča tranzit potnikov tudi preko letališča v Budimpešti. Žal pa je nemogoče zagotoviti, da bodo vsi izvajalci storitev poznali in spoštovali ureditve in kljub temu lahko pride do težav pri vkrcanju na letalo. Za vstop na Madžarsko preko letališča letalska družba pogosto zahteva potrdilo o tranzitu. Za izdajo potrdila, se obrnite na veleposlaništvo RS (bodisi v državi od koder potujete ali v državi, kamor potujete). Sam prehod meje potem, ko pristanete na Madžarskem, ni problematičen. 

Prilagamo tudi povezavo na spletno stran madžarske policije: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing.