Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
04.11.2020  

Uradni obisk ministra za obrambo mag. Mateja Tonina v Budimpešti, 3.-4. november 2020

Na povabilo ministra za obrambo Madžarske dr. Tiborja Benka se je 3.-4. novembra 2020 na uradnem obisku v Budimpešti mudil minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.

Bilateralno srečanje ministrov je bilo organizirano z namenom nadaljnje poglobitve sodelovanja med državama, ki je že sedaj bogato in razvejano, ter določitve smernic za prihodnje skupno delovanje.

Po sprejemu ministra Tonina z vojaškimi častmi pred Vojaškim zgodovinskim inštitutom in muzejem v Budimpešti sta ministra opravila dvostranske pogovore,  o vprašanjih modernizacije obrambnih sil, dobrih praks glede nakupov opreme in oborožitve, ki jih je Republika Madžarska izvedla v preteklih letih, in o zagotavljanju kadrov za popolnjevanje vojsk. Dotaknila sta se tudi sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah ter mogočega sodelovanja v okviru različnih pobud tako madžarskih kot tudi slovenskih.

Ministra sta se strinjala, da je sodelovanje na obrambnem področju dobro in da ga je potrebno nadgraditi. Minister Tonin je madžarskemu kolegu Benku čestital za uspešno izvedeno modernizacijo madžarskih oboroženih sil in poudaril, da je tudi prioriteta Slovenske vlade modernizacija Slovenske vojske. V ta namen si prizadevamo sprejeti zakon o investicijah, s katerim bi Slovenski vojski omogočili nadaljnji razvoj, je povedal minister Tonin in dodal, da poleg načrtovanih investicij veliko vlagamo tudi v pridobivanje kadra.

Avtor fotografije: Borut Podgoršek, MORS

Madžarska bo prihodnje leto prevzela poveljevanje v KFOR. Minister Tonin je ob tem povedal, da Slovenija Madžarsko pri tem podpira in da bo na Kosovu ostala tudi v prihodnje, saj sta mir in varnost na Balkanu slovenska prioriteta. Minister Tonin za leto 2023 napovedal postavitev mobilne vojaške bolnišnice Role 2 v Maliju. Slovenija bo zagotovila tehniko in opremo, medtem ko si minister prizadeva, da bi države iz regije Zahodnega Balkana ponudile zdravstveno osebje, ki ga Slovenija nima dovolj. Minister Tibor Benko je pozdravil to človekoljubno pobudo in dodal, da bodo preučili možnost napotitve zdravstvenega osebja v ROLE 2. Minister Tonin je izpostavil tudi pomen regionalnega sodelovanja z vidika ohranjanja stabilnosti in varnosti na Zahodnem Balkanu.

Minister Tonin je sogovornika seznanil tudi z aktualnim stanjem na področju reform obrambnega in vojaškega sistema v Republiki Sloveniji ter s pripravami Republike Slovenije in Ministrstva za obrambo na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Ob tem je izpostavil stališče RS po krepitvi nadaljnjega bilateralnega sodelovanja na obrambnem področju. Madžarskemu kolegu se je v zahvalil za sodelovanje v Natovi mirnodobni operaciji  Air policinga v zračnem prostoru Republike Slovenije. »To je dokaz solidarnosti med zavezniki,« je dejal minister Tonin.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o vojaški mobilnosti in o Večnacionalnem divizijskem poveljstvu center (MND-C), ki ga vzpostavlja Madžarska. Gre za madžarsko pobudo z namenom krepitve regionalnega sodelovanja ter krepitve vloge, prisotnosti in ambicij regije v okviru Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže. Slovenija bo v pobudi sodelovala kot opazovalka. Minister Tonin je izrazil zadovoljstvo zaradi obširnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Madžarsko tudi skozi regionalne iniciative, kot je na primer Pobuda za obrambno sodelovanje (Central European Defence Cooperation - CEDC), in ob koncu pogovorov povabil ministra Benka na naslednje srečanje v Slovenijo, ki bo v okviru pobude CEDC predvidoma decembra.

Avtor fotografije: Borut Podgoršek, MORS

V okviru programa obiska se je državni sekretar mag. Damijan Jaklin ločeno sestal s predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, državnim sekretarjem za notranjo varnost Károlyjem Pappom, ki je pristojen tudi za področje varstva pred naravnimi in drugimi  nesrečami, in generalnim direktorjem Nacionalnega generalnega direktorata za upravljanje ob nesrečah generalmajorjem dr. Zoltánom Górom. Namen njegovih srečanj je bil, da madžarski gostitelji predstavijo izkušnje pri črpanju sredstev iz Evropskih strukturnih in kohezijskih skladov ter priprave in aktivnosti za črpanje sredstev v naslednji finančni perspektivi 2021-2027. Na pogovorih, ki jih je opravil državni sekretar Jaklin, so govorili tudi o izkušnjah in dobrih praksah ter prihodnjemu intenzivnejšemu sodelovanju med obema državama na tem področju.

Več o obisku ministra mag. Tonina in članov njegove delegacije je dostopnih na spletni strani slovenskega obrambnega ministrstva. V delegaciji ministra je bil tudi naš veleposlanik, dr. Robert Kokalj.