Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
02.06.2011  

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je 1. junija 2011 nastopila na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti (CEU)

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je 1. junija 2011 nastopila na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti (CEU) s predavanjem na temo 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Predavanja se je udeležilo približno sedemdeset slušateljev, med njimi profesorji in študenti različnih univerz v Budimpešti, veleposlaniki Nizozemske, Moldavije, Hrvaške, Portugalske in drugi člani tukajšnjega diplomatskega zbora, predstavniki političnih inštitucij in uradniki različnih ministrstev madžarske vlade kot tudi številni prijatelji Slovenije. Predavanje je poslušala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se je mudila na službenem obisku v Budimpešti.

 Uvodni nagovor je podal bivši madžarski minister za zunanje zadeve Péter Bálazs, ki je pohvalno spregovoril o Sloveniji kot vzorni državi v srednjeevropskem prostoru, izpostavil pomen predsedovanja Slovenije Svetu EU in njeno aktivno politiko glede Zahodnega Balkana.

 VP  Bavdaž Kuret je uvodoma čestitala CEU na 20. obletnici delovanja univerze. V svojem nagovoru je predstavila pot, ki je Slovence pripeljala do lastne države, pri čemer je izpostavila ključne zgodovinske mejnike, ki so vplivali na slovensko državnost. Dotaknila se je razlogov razpada bivše SFRJ in predstavila oblikovanje države ter dogodke, ki so temu sledili, vključno z mednarodnim priznanjem ter socialno in ekonomsko transformacijo ter tranzicijo Slovenije.

 Osredotočila se je na prioritete in dosežke Slovenije v preteklih 20 letih, predvsem na področju zunanje politike, pri čemer je predstavila tudi glavne dosežke in poudarila izkušnje predsedovanja Slovenije Svetu EU. Prav tako je poudarila proaktivno politiko Slovenije do Zahodnega Balkana in predstavila aktivnosti v okviru procesa Brdo kot tudi pomen ITF in ustanove Skupaj v regiji in širšem mednarodnem prostoru. V tem kontekstu je izpostavila tudi pomen prijetja in sojenja obtoženim za vojne zločine na območju Zahodnega Balkana za preživele in svojce žrtev ter za proces pomiritve in sprave v regiji, ki si prizadeva za evropsko perspektivo.