Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
15.05.2011  

Dan Slovenije v Kisvárdi

V luči praznovanja Dneva Evrope je mesto Kisvárda 9. maja 2011 v sodelovanju z madžarsko Fundacijo za kulturo na vasi  pripravilo Dan Slovenije.

 V okviru Dneva Slovenije je v Kisvárdi potekala otvoritev razstave Združenja rezbarjev modelarjev lesa Slovenije v mestni Hiši umetnosti, literarni večer v Mestni knjižnici, kjer se je s svojo poezijo predstavila pripadnica madžarske manjšine v Sloveniji dr. Judit Zagorec-Csuka ter sprejem pri županu Tiborju Lelesziju, ki je predstavil mesto z zgodovinskega, kulturnega in gospodarskega vidika ter izpostavil, da je plemiška rodbina celjskih grofov podelila Kisvárdi status kraljevega mesta.

 V priložnostnem nagovoru je predstavnica Veleposlaništva Republike Slovenije v Budimpešti predstavila Slovenijo v luči 20. obletnice samostojnosti ter izpostavila pomen sodelovanja s sosednjo Madžarsko kot tudi dejavnosti veleposlaništva, predvsem v luči prizadevanj za krepitev sodelovanja z madžarskimi regijami. Mestno vodstvo je izrazilo zanimanje za krepitev  sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva, v okviru pobude za pobratenje Kisvárde s podobnim krajem v Sloveniji.