Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
16.02.2009  

Obisk ministra Samuela Žbogarja v Budimpešti

Budimpešta, 13. februarja 2009 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je 13. februarja mudil na delovnem obisku v Budimpešti. Srečal se je z madžarsko zunanjo ministrico dr. Kingo Göncz in predsednikom države dr. Lászlóm Sólyomom. Na Madžarskem zunanjepolitičnem inštitutu  je govoril tudi o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan.

Ministra sta obravnavala dvostransko sodelovanje ter aktualne evropske in mednarodne teme. Govorila sta o naslednji skupni seji vlad, srečanju predsednikov vlad  Slovenije in Madžarske in o pomenu čezmejnega sodelovanja med državama. Ministrica Gönczeva je ministra seznanila z madžarskimi pripravami na predsedovanje Svetu EU leta 2011. Minister Žbogar je sogovornici opisal slovenske načrte za predsedovanje Regionalnemu partnerstvu in Svetu Evrope. Govorila sta tudi o nadaljnji širitvi Evropske unije. Obe državi podpirata evropsko prihodnost držav Zahodnega Balkana, vključujoč liberalizacijo vizumske ureditve.

Ministra sta posebno pozornost namenila položaju manjšin v obeh državah.  Minister Žbogar je izrazil pričakovanje okrepljene podpore Madžarske dejavnostim porabskih Slovencev, zlasti pa je opozoril na problematiko čimprejšnje gradnje cestne povezave med Verico in Gornjim Senikom, ki je življenjskega pomena za slovensko manjšino v Porabju.

Ministra Žbogarja je sprejel tudi predsednik Madžarske László Sólyom. Pogovarjala sta se o položaju manjšin ter o okoljevarstvenih vprašanjih.

V Madžarskem zunanjepolitičnem inštitutu je pred raziskovalci, tujimi diplomati in novinarji minister Žbogar predstavil slovensko stališče do pridružitvenega procesa ter prihodnosti držav Zahodnega Balkana. Srečal se je tudi s slovenskimi gospodarstveniki na Madžarskem, med njimi z vodstvom nedavno ustanovljenega Slovensko-madžarskega poslovnega društva in predsedstvom Slovenskega društva v Budimpešti.