Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
18.10.2010  

Praznovanje 20. obletnice Slovenskega društva v Budimpešti

V soboto, 16. oktobra 2010, je v Budimpešti potekalo praznovanje 20. obletnice ustanovitve Slovenskega društva v Budimpešti. Slovesno praznovanje je s svojim prihodom počastil državni sekretar Boris Jesih z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovesnost se je začela z mašo v slovenskem jeziku v cerkvi Sv. Ane v Budimpešti, ki jo je daroval g. Lojze Kozar, župnik iz Prekmurja.

Slovesen sprejem ob 20. obletnici Slovenskega društva v Budimpešti je potekal v prostorih veleposlaništva. V programu slovesnosti so nastopili Mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika ter zatem predstavnika Mladinske sekcije Slovenskega društva, ki sta recitirala Prešernovo poezijo. Predsednica Slovenskega društva v Budimpešti ga. Irena Pavlič je zatem predstavila osrednje aktivnosti in najpomembnejše dosežke društva v preteklih 20 letih.

Predsednici Slovenskega društva v Budimpešti Ireni Pavlič so ob 20. obletnici društva čestitali državni sekretar Boris Jesih, veleposlanica Darja Bavdaž Kuret, predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš in predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi generalni konzul mag. Drago Šiftar s soprogo.

Ob okrogli obletnici je društvo izdalo monografijo z naslovom "20 LET Slovenskega društva v Budimpešti", ki povzema osrednje dogodke in aktivnosti društva v preteklih 20 letih.