Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
06.10.2010  

Obvestilo glede ekološke nesreče na območju kraja Ajka na zahodu Madžarske

Na območju kraja Ajka na zahodu Madžarske je 4. oktobra 2010 prišlo do nesreče izlitja nevarnih snovi. Madžarska vlada je razglasila izredne razmere v županijah Veszprém, Győr-Moson-Sopron in Vas. Po zagotovilih pristojnih madžarskih oblasti do sevanja ni prišlo, prav tako zaenkrat tudi ni prišlo do kontaminacije podtalnice in pitne vode.

Po do sedaj znanih informacijah je ekološka nesreča lokalno omejena in zaenkrat ni poročil, da bi omenjeno razlitje kakorkoli vplivalo na varnost potovanj in bivalne razmere v ostalih delih države. Območje izlitja je tudi sicer oddaljeno od osrednjih madžarskih turističnih središč, Budimpešte ter glavnih cestnih povezav (avtocesta M7, ki povezuje Budimpešto in Ljubljano).

Ministrstvo za javno upravo in pravosodje Republike Madžarske je v sporočilu za javnost 6. oktobra 2010 popoldne zagotovilo, da Madžarska ostaja povsem varna za potovanja. Pojasnjujejo, da gre pri nesreči izlitja za lokalizirano situacijo, ki je prizadela tri vasi, ki so 160 km oddaljene od prestolnice Budimpešte. Nesreča ne predstavlja nevarnosti za potujoče v Budimpešto ali v druge kraje Madžarske. Obiskovalci Madžarske imajo neomejen dostop do celotne turistične infrastrukture, vključno z letališči, namestitvenimi kapacitetami, turističnimi storitvami in znamenitostmi. Po zagotovilih madžarskega Ministrstva za javno upravo in pravosodje ekološka nesreča nima nikakršnega vpliva na zdravje ljudi v območjih izven območja razlitja.