Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
28.02.2011  

Koncert Srednjeevropskega mladinskega orkestra »EUphony« v Budimpešti

V soboto, 26. februarja 2011, je v Palači umetnosti v Budimpešti potekal koncert Srednjeevropskega mladinskega orkestra »EUphony«, ki so se ga udeležili VP Darja Bavdaž Kuret s soprogom in tretji sekretar Blaž Masle.

Pod vodstvom dirigenta Zoltána Kocsisa je orkester izvedel dela štirih madžarskih skladateljev: Ferenca Liszta, Ernsta von Dohnányija, Béle Bartóka in Zoltána Kodálya.

V srednjeevropskem mladinskem orkestru sodelujejo študentje z glasbenih akademij Budimpešte, Zagreba, Ljubljane, Gradca in Dunaja. Kot gostje so bili povabljeni tudi študenti iz Beograda in Bukarešte. Na koncertu je nastopilo 16 študentov ljubljanske Akademije za glasbo: štirje violinisti, dva violista, dva kontrabasista, štirje hornisti in štirje tolkalci. Po koncertu v Budimpešti bodo študentje nadaljevali koncertno turnejo v Zagrebu (28.2.), Ljubljani (1.3.), Gradcu (2.3.) in Dunaju (3.3.).

Srednjeevropski mladinski orkester je nastal na pobudo budimpeštanske Glasbene akademije Ferenca Liszta v počastitev madžarskega predsedovanja Svetu EU in 200-letnice rojstva madžarskega skladatelja Ferenca Liszta.