Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
23.02.2011  

Koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Budimpešti

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Budimpešti je v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki je potekal tudi v luči praznovanj 20. obletnice samostojnosti Slovenije, priredilo koncert Tria Amarilis z ljubljanske Akademije za glasbo v Budimpešti, 22. februarja 2011.

Nastopile so študentke akademije Katja Činč - klavir; Lucija Mlakar - violina in Urška Horvat – violončelo, pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza. Trio se je predstavil s celovečernim koncertnim sporedom, ki je obsegal: Ludwig van Beethoven: Trio za klavir, violino in violončelo v B-duru, Benjamin Ipavec: Anenn Quadrille (šest plesov za klavirski trio) ter Antonin Dvořak: “Dumky” trio v E-molu.

Koncerta, ki je potekal v koncertni dvorani Muzeja Liszta Ferenca v Budimpešti, so se udeležili številni veleposlaniki in diplomati, predstavniki madžarskih državnih organov in institucij, pripadniki slovenske manjšine v Budimpešti, številni prijatelji Slovenije in ljubitelji slovenske kulture. O koncertu bo madžarska Duna TV pripravila televizijski prispevek. Koncert Tria Amarilis v Budimpešti je bil izjemno dobro obiskan, saj se ga je udeležilo okoli 150 poslušalcev. Požel je izjemno navdušenje publike in je ob medijski pokritosti madžarske Duna TV pomenil prvovrstno promocijo Slovenije in slovenske kulture.

Veleposlaništvo RS v Budimpešti bo v sodelovanju z Univerzitetnim centrom Savaria, Slovenskim kulturnim društvom Avgust Pavel in Slovensko manjšinsko samoupravo v Szombathelyu obeležilo slovenski kulturni praznik s koncertom Tria Amarilis tudi v Szombathelyu dne 23. februarja v dvorani Univerzitetnega centra Savaria. Generalni konzulat RS v Monoštru pa bo koncert Tria Amarilis priredil v Monoštru, 24. februarja 2011.