Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
08.04.2011  

Zasedanje Skupne slovensko – bolgarske komisije za gospodarsko sodelovanje

 V Sofiji je 4. in 5 aprila 2011 potekalo 4. zasedanje Skupne slovensko-bolgarske komisije za gospodarsko sodelovanje. Na slovenski strani je zasedanje vodil veleposlanik Vladimir Gasparič, generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo in razvojno sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, na bolgarski strani pa Evgeny Angelov, namestnik ministra, z Ministrstva za gospodarstvo, energijo in turizem Republike Bolgarije. Zasedanja se je udeležila tudi veleposlanica Darja Bavdež Kuret z veleposlaništva RS v Budimpešti, ki je akreditirana za Bolgarijo.

Zasedanje Skupne komisije predstavlja tudi predpripravo za uradni obisk
bolgarskega predsednika Georgija Parvanova z gospodarsko delegacijo v Sloveniji, ki je predviden junija letos.

Strani sta izmenjali informacije glede trenutnih gospodarskih razmer in proti-kriznih ukrepov. V nadaljevanju sta pregledali tokove menjave in razvoj gospodarskega sodelovanja med državama ter opredelili konkretne možnosti za nadaljnjo okrepitev sodelovanja - tako na področju investicij, informacijske tehnologije, kmetijstva, prometa ter sodelovanje med Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) ter sorodno bolgarsko institucijo Bulgarian Small and Medium Entreprises Promotion Agency
(BSMEPA). Izmenjani so bili primeri dobrih praks na področju gospodarske diplomacije. Slovenska stran je predstavila model e-uprave v Sloveniji in izpostavila možnosti prenosa znanja bolgarski strani.

Bolgarija je naša 24. najpomembnejša zunanja trgovinska partnerica. V letu 2010 je blagovna menjava med državama dosegla že 264 mio EUR. Slovenski izvoz v Bolgarijo se je povečal za 11,2% uvoz pa celo za 62,3%, kar gre predvsem na račun uvoza nafte in naftnih derivatov. Slovenske investicije v bolgarsko gospodarstvo so konec leta 2009 znašale 39 mio EUR.

V nadaljevanju zasedanja Skupne komisije je 5. aprila potekala poslovna konferenca sektorja informacijske in komunikacijske tehnologije, katere se je udeležilo več kot 20 podjetij in predstavnikov inštitucij, pristojnih za omenjeno področje.